Как цветовете у дома влияят на настроението


Ако искате да промените дома си, да направите бърз освежителен ремонт – най-бързо, икономично и ефектно се получава като боядисате. Миналата пролет с кофичка латекс боядисах терасата в жълто, отне ми 2 часа, а се получи едно много по-уютно местенце.

Трябва да избираме правилно цветовете, които ни заобикалят у дома. С умелото използване на различни палитри можем да създадем уникална атмосфера във всяка стая на дома ни. Различните нюанси на цветовете по стените или няколко ярки акцента могат да ни мотивират, да ни развеселят или да ни помогнат да се отпуснем.

Редакторите от Bright Side споделят няколко прости съвета за подбор на една интериорна цветова схема, която със сигурност ще ни бъде от полза, ако плануваме пребоядисване.

dom cvet 1

Черното


е много силен цвят, който в същото време е невероятно прост и елегантен. Той е може би прекалено тъмен за спалнята или хола, но е отличен избор за домашния офис. Не забравяйте обаче, че при него е необходимо да разполагате с достатъчно източници на светлина.dom cvet 2


Бялото


е изискан цвят, вдъхващ спокойствие и сдържаност. Той би бил подходящ за създаване на проста, чиста и спокойна атмосфера.


dom cvet 3


Лилавото


подклажда сексуалното желание. Ето защо този цвят е идеален за спалнята. Лилавото върви добре с модерен интериор, особено в комбинация със сиво.


dom cvet 4


Синьото


е хладен цвят, свързващ се с въздуха и водата и често се използва в банята. Меките нюанси на синьото и морско синьото могат също да бъдат подходящи за спални декорации. Тюркоазеното (макар че то не е съвсем синьо) изглежда особено красиво в комбинация с бяло.


dom cvet 5


Зеленото


Много малко цветове могат да се конкурират със зеленото по свежест и жизненост. Но зеленото също може да бъде изключително успокояващо и релаксиращо. Чувствайте се свободни да го използвате в спалнята и хола.


dom cvet 6


Кафявото


ще бъде подходящо за създаване на проста, стабилно стъпила на земята атмосфера. Това е топъл, уютен цвят, без който не бихте могли да създадете интериор в рустикален стил. За мъжете, кафяво създава особено чувство на спокойствие, надеждност и комфорт.dom cvet 7Червено


Няма съмнение, че червеното е цветът на страстта и енергията. То е напълно подходящо за развлекателни пространства, например в хола. Но не забравяйте да използвате червено в умерени количества, с него лесно може да се прекали.


dom cvet 8


Розовото


Дизайнерите смятат розовото за доста проблемен цвят. Възприеман също така и като момичешки, повечето хора го отхвърлят незабавно и без колебание. Но има много прекрасни нюанси на розово, които ще накарат интериора да изглежда свеж и луксозен. Той също е много популярен избор за бебешки стаи.


dom cvet 9


Оранжевото


е топъл и приятен цвят. Създава усещане за благополучие и подобрява апетита. Оранжевото ще изглежда страхотно в хола и ще накара вашите гости да се чувстват като у дома си. Кухнята и трапезарията също биха могли да се възползват от него.


dom cvet 10


Жълтото


този забавен и ярък цвят е добре да се използва само като акцент. Жълтите килими или други подобни аксесоари със сигурност радват окото. Но жълтите стени не биха били добра идея.