Никога не излизайте в пенсия!


Жена стои на сцената пред публика от 100 души и се изповядва в микрофона:

Преди година излязох в пенсия и животът ми спря. Не бях свикнала да бъда без работа и колеги – това беше смисълът на живота ми, не знаех как иначе да живея. Изплаших се и се изгубих. Престанах да се грижа за себе си. Наскоро се качих на кантара и се уплаших – само преди година тежах с 15 килограма по-малко! Ад е, когато си мислиш, че пред теб вече няма нищо. Аз обаче се каня да започна да живея, да мечтая и да си правя планове! Ето съвета ми към вас – не излизайте в пенсия!

Мислите, че пенсията е въпрос на възраст? Не. Това е състояние на духа. Мислите, че „старите младежи“ са герои от научната фантастика? Уви, не. Спомнете си стъкления поглед и неугледния вид на някои хора, които са млади само на години. Те вече нищо не искат, примирили са се с рутината.

Една жена предлага на приятелката си: „Да идем да танцуваме, да идем на фитнес, да идем да пътуваме!“. А на втората наистина й се искат промени, да усети пулса на живота, но нещо й пречи да се помръдне от мъртвата си точка и затова за всички предложения има само един отговор: „Не, благодаря.“. Именно на такива „млади хора“ често им казват: „Ама че си пенсия!“. Това клеймо им е жигосано на челото.

А какво да кажем за хората над 60-годишна възраст? Щом се пенсионират, сякаш върху тях внезапно пада плоча с тежест един тон и те веднага се превъплъщават в нова роля. Като добри актьори от драматични театри вземат в ръка бастунчето, превиват се и започват да мърморят срещу живота. Направо плачат за „Оскар“ за най-добра драматична роля.

5 начина да не се превърнете в пенсионери

  1. Грижи се за себе си.Заслужаваш го, нали помниш? Развлеченият пуловер, протритите колене, закърпените чорапи не са за теб. Едно момиче, което често срещам на път за работа, на вид е на около 30. Млада е, но се вижда, че не може да се понася. Все едни и същи дънки, в косата – ластик от времето на баба й, а най-яркият й аксесоар е черната дупка между зъбите. Тя не се обича и показва на всички, че се е предала. А какво отношение биха могли да имат околните към човека, който плюе сам на себе си?

  2. Събери се със слънчеви лъчи.На света има хора, които обичат да живеят! Бягай от онези, които само мърморят, оплакват се и обвиняват държавата, политиците и богаташите за житейските си провали. Наредете се до „слънчевите лъчи“. До онези, които биха се усмихнали и на най-лудата идея и биха казали: „Ти можеш да направиш това! Дерзай!“.

  3. Търси нови завои.Не гаси мотора преждевременно. Не скачай на спирачките. Остани отворен към срещите, идеите, хората... По-често казвай вълшебното „да“. То е твоят ключ към живота.

  4. Разхождай се и мечтай.Като седиш вкъщи, се превръщаш в мебел. В странна птица с недружелюбен характер. Искаш ли да бъдеш бърз и красив като орел? Разтвори криле! И лети – в парка, в гората, в центъра на града, в друга държава. Завърти глава – около теб е СВЕТЪТ. Ето какво казва писателят Михаил Пришвин -„Трябва да мечтаем колкото се може повече, колкото се може по-силно да мечтаем, за да превърнем бъдещето в настояще!“.

  5. Зареди се с емоции.Можеш да ги почерпиш например от историите на велики и успешни хора. Кои? Изборът е безкраен! Уинстън Чърчил, Хенри Форд, Стив Джобс, Мариса Майер... Изгледай някой вдъхновяващ филм. Не спирай да се зареждаш!


По материали от LifeHacker, на Бг manager.bg