Кратката дрямка може да е ключ към щастието

Кратката дрямка може да е ключ към щастието
Тайната на щастието може да е в нещо толкова просто, като кратка дрямка през деня, твърдят британски учени, цитирани от в. „Дейли мейл“, предаде БТА.

Тайната на щастието може да е в кратката дрямка


Само 30 минути сън през деня подобрява задоволството от живота, а и производителността на труда. Сънят обаче трябва да е кратък. 66% от придрямващите са казали, че се чувстват щастливи, в сравнение с 56% от тези, които спят здраво през деня. Кратката дрямка подобрява съсредоточаването, продуктивността, креативността.

Придрямващите през деня са получили оценка на щастието 3,67 от максимално пет, спящите дълго – 3,44, а хората, които не спят през деня – 3,44. Повече от 1000 души са участвали в изследването на университета на Хатфордшир.

Резултатите показали, че 43% от участниците на възраст от 18 до 30 години спят дълго през деня в сравнение със само 30% от тези над 50.

Само 11% имат право да спят на работното място. „Много изследвания показаха, че краткият сън повишава производителността. Много успешни компании, като „Бен енд Джерис“ и „Гугъл“ имат специални места за сън“, каза проф Уайзман..

Бившите британски министър-председатели Уинстън Чърчил и Маргарет Тачър са спели само по четири часа през нощта, но редовно са придрямвали през деня. Друго изследване обаче свърза честата едночасова сиеста с 82 процента по-голям риск от сърдечни болести.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.