Щастието не е в парите, (но са необходими)
За хората с високи доходи главният източник на щастие са гордостта и удовлетворението от себе си, а не парите. Това констатираха американски психолози, цитирани от сайта Life и БТА.

Щастието не е в парите за богати и за бедни


Изводът е от проучване, проведено от Калифорнийския университет в САЩ. В изследването са участвали 1519 души. Сред водещите заключения е още, че онези, които печелят по-малко, изпитват най-голямо удоволствие от възможността да общуват с други хора.

Тайната на щастието

Освен информация за доходите им, специалистите поискали да узнаят от доброволците колко силно изпитват емоции, които обикновено се свързват с щастието – любов, радост, състрадание, гордост, ентусиазъм, благоговение, удовлетворение и т.н.

Щастието не се купува
Участниците в изследването трябвало да оценят съгласни ли са с твърдения от рода на "Грижата за другите поражда в мен топли чувства". Оказало се, че за хората с високи доходи главният източник на положителни емоции се явявало удовлетворението от самия себе си. Най-високо те оценявали твърдението: "Получавам удоволствие, когато хората ме уважават".

За по-бедните най-важни били любовта и състраданието.

Щедростта е свързана с усещане за щастие