„Омагьосан ден“ (на английски: Groundhog Day) е американски филм от 1993 г. В центъра на сюжета е егоцентричен телевизионен водещ, принуден да отразява местно събитие в провинциално градче, който по неясна причина преживява отново и отново един и същ ден. Главните роли се изпълняват от Бил Мъри и Анди Макдауъл.

Въпросът е - имате ли чувството, че преживявате отново и отново един и също ден. Ставаш и денят започва с неговите действия, които се повтарят едни и същи, едни и същи хора, събития, дейности, дори храната е една и съща. И започвате да обърквате кой ден е от сдмицата, защото няма с какво да различиш днешният ден от предишните дни.

Е, ако действа успокояващо, това чувство не го изпитваме само ти или аз. Проучване, направено във Великобритания, показва, че 90 на сто от хората живеят в свой собствен филм "Омагьосан ден", съпътствани всекидневно от усещането за дежавю, пише в. "Дейли стар".

Допитването обхванало 1500 души. Две трети от тях признават, че животът им е изключително еднообразен, но са безсилни да го променят.

Четиридесет на сто от анкетираните споделят, че напускат домовете си по едно и също време всеки ден и използват един и същи маршрут до службата, където се трудят с едно и също облекло.

Над 50 процента от участниците в допитването гледат едни и същи телевизионни предавания през седмицата, а двадесет на сто редовно си взимат една и съща храна за вкъщи.

Един на всеки трима души споделя, че хапва една и съща закуска всеки ден. За липсата на разнообразие в обедното хранене споделя един на всеки петима анкетирани.

"Над една трета от британците смятат, че навикът е неизменна част от живота и им помага да се чувстват комфортно. Освен утешителна обаче, рутината може да бъде и извор на скука и демотивация", казва поведенческият психолог Джо Хемингс.