Театър без граници

Театър без граници

“Животът е сцена, а всички ние сме актьори в нея”


Думата театър произлиза от древногръцката дума theatron, която означава „място, където гледат“

Символ на театъра се явяват театралните маски, които изобразяват свата най-популярни жанра – комедия и трагедия.

Първата театрална постановка е била преди 2500 години преди новата ера в древен Египет и разказвала за героите на египетската митология – за бог Озирис.

Като изкуство театърът се оформя в Древна Гърция.  Театралното изкуство възниква в древна Елада. Първообразът му са пиесите, играни по време на празниците в чест на Дионис  - прочутите дитирамби. Характерното за древногръцкия театър е, че една пиеса включва максимум до 3 актьора, като те са само мъже. Актьорите носят маски в зависимост от персонажа, който играят. През цялото време на сцената присъства хор, който служи като акомпанимент.

Всяка година на 27 март се отбеляза Световен ден на театъра


 (World Theatre Day)


Чества се от 1962 г. по цял свят по решение на ООН. На този ден всеки театър по света избира сам спектакъла, който да играе по случай празника .

Това е денят, на който от 42 години Съюзът на артистите в България организира официален гала-спектакъл по връчването наНационалните награди за сценично изкуство ИКАР. Домакин е Народният театър „Иван Вазов“.
den teatyr
През 2016 г. мотото на церемонията по връчване на Национални награди Икар е „Театър без граници“. Тя е посветена на изпитанието пред човешкия дух, на усилието да бъдат съхранени неговите сили в борбата за свободно, отворено и хармонично съществуване, дори когато разрешението на проблемите започва да се свързва с все повече ограничения, изолация, затвореност.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.