Какво да правим със старите дрехи


Пред този въпрос се е изправял всеки. Има дрехи, които вече не са ни потребни. В такъв случай аз ги изнасям на контейнера за боклук. Случва се понякога да изчезнат за минути, понякога и така да си останат. А това са дрехи в които има още живот и може да са потребни на някого. Но не знам, предполагам и ти не знаеш как да стигнат на хора на които може да са полезни. И то в момента в който dropshipping (дропшипинг) се превръща в новия спам.

От друга страна това е суровина, която може да се използва. Едно такова решение са

Контейнери за стари дрехи вече са разположени в София и Пловдив


12 контейнера за стари дрехи са поставени от началото на април 2016 г. в София. Гражданите могат да поставят в тях ненужни дрехи, хавлии, завеси, чанти, колани. Необходимо е те да бъдат почистени и пакетирани в добре затворени чанти.

Такава практика на Запад има от 25 години. Надяваме се да бъде добре приета и у нас – каза за БНР ръководителят на проекта Антон Гичев. – Целта е да се върнат в икономиката ценните суровини, които се съдържат в текстилните изделия, които в един момент стават ненужни за някого. Моделът се самоиздържа, благодарение на това, че съдържа не само социален, но и търговски елемент.

Оставените продукти ще се сортират – по големина, по пол, по предназначение, включително и по сезонност. С част от– например одеяла, ще бъде създаден кризисен резерв. В случай на бедствия ще се извършва целево даряване на дрехи на хора в нужда.

След Пловдив и София към инициативата ще бъдат включени още български градове. От дарените килограми текстил организаторите гарантират отчисления за БЧК и неговите хуманитарни акции.

strai drehi

Инициаторите възнамеряват през следващите 3 години броят на контейнерите в страната да достигне 1000.
Местата в София, където могат да бъдат намерени вече поставените, са:

 • Мол България на бул. „България“ № 69,

 • Български червен кръст – София на бул. „Джеймс Баучер“ № 76,

 • Комплекс Симеоново на бул. „Симеоновско шосе“ № 110,

 • 25-то ДКЦ и Френското Училище „Виктор Юго“ в кв. Младост 3 на ул. „Свето Преображение“ №.20,

 • супермаркети „Кауфланд“ на ул. „Хайделберг“ № 1, бул. „Асен Йорданов“ № 7, ул. „Проф. Др. Иван Странски“ № 20, ул. „Кукуряк“ № 3, ул. „Тодор Каблешков“ № 3.


В Пловдив контейнери са поставени в:

 • ОУ "Душо Хаджидеков" на ул. "Богомил" № 32,

 • ОУ "Райна Княгиня" на ул. "Полк. Сава Муткуров" № 40,

 • супермаркети "Кауфланд" в "Кючук Париж", "Тракия" и "Смирненски",

 • Аграрен университет - Пловдив на бул. "Менделеев" № 12

 • Български червен кръст - Пловдив на ул. "Кракра" 6,

 • ул. "Стойчо Мошанов" № 48, 49, 50.


В цялата страна ще бъдат поставени специални контейнери за дарение на дрехи и текстил.  Кампанията се организира от БЧК в партньорство с фирма „Хюманита“.Тя обединява  каузи на дарителство, екологична и  социална отговорност, и запазването на ценни суровини за икономиката.  Иновативната система се реализира за първи път в България, 25 години след въвеждането и в Западна Европа.