Защо някои са по-големи късметлии

Защо някои са по-големи късметлии

„Късметът е това, което се случва когато подготовката срещне добрата случайност.“


Хенри Форд



Как се създава късмет


Изследване показва, че хората, които се описват като късметлии имат повече късмет, защото те имат правилно отношение. Тяхната тайна нагласа към късмета - независимо дали съзнателно или несъзнателно произтича от три черти:

  1. В основата на нагласата към късмета е смирението


Отношението към късмета започва със смирение и открита уязвимост към вашите собствени ограничения. Трябва достатъчно самочувствие, за да командвате отношението на другите, но това трябва да бъде балансирано със знанието, че има много неща, които просто не знаете. Смирението е пътят към спечелването на уважение, а самочувствието е пътят, за да го командвате.

  1. Интелектуалното любопитство е активен отговор на смирението


Смирението дава възможност на хората да бъдат интелектуално любопитни. Обратно, хората, които са напълно уверени или арогантни са по-малко склонни да поставят под въпрос техните лични предположения и перспективи. Интелектуално любопитните притежават огромен апетит, за да научат повече за почти всичко. Те поглъщат чрез четене, слушат за предложения и са отворени към нови идеи в много по-висока степен, отколкото другите. В крайна сметка те имат повече късмет, защото са по-склонни да се срещнат с нови хора, да зададат нови въпроси и да отидат на нови места.

  1. Оптимизмът е източник на енергия, който дава възможност за положителна промяна


Ако смирението е основата за интелектуалното любопитство, оптимизмът дава вяра и енергия, че повече, по-добре, по-бързо винаги е възможно. Това е самоизпълняващо се пророчество: повечето късмет може да дойде при онези, които вярват. Оптимистите са дарители на енергия. С положителната си енергия тези индивиди е по-вероятно да имат по-голям брой привидно "изненадващи" срещи с добрия късмет. Те също са по-склонни да действат върху това, което откриват чрез техните интелектуално любопитни стремежи, защото те вярват - винаги вярват в потенциала за по-добро.

Най-щастливите хора са тези, които имат всичките три елемента от това уравнение - смирение, интелектуално любопитство и оптимизъм. Те са хора, които казват за себе си: аз съм достатъчно смирен, за да кажа, че не знам как да направя нещо по-добре, аз съм любопитен и достатъчно смел, за да задавам въпроси, които биха могли да ми помогнат и съм оптимист, за да вярвам, че ще успея.

Антъни Джан за Harvard Business Review

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.