Мохамед Али

Мохамед Али

Легендарният боксьор Мохамед Али е смятан за най-добрият боксьор на 20-и век и един от най-великите атлети в историята.


Роден е на 17 януари 1942 г., в Луисвил, Кентъки. Мохамед Али почива на 3 юни 2016 г. в болница във Финикс, щата Аризона, където беше през последните няколко дни заради респираторни проблеми. Състоянието му беше усложнено от болестта на Паркинсон, с която той се бореше от 32 години.


Родното име на бившия световен шампион е Касиус Клей.  Той си спечели световна популярност, когато извоюва златен медал по бокс в тежка категория на Олимпиадата през 1960 г. След Олимпийските игри стана професионален спортист и през 1964 г. печели световната титла за първи път. Беше световен шампион три пъти в периодите 1964 г. - 1967 г., 1974 г. - 1978 г. и 1978 г. - 1979 г. Когато се оттегли от ринга през 1981 г. беше спечелил 56 от своите 61 мача.

Искам всеки човек на земята и всеки, който гледа телевизия, да знае, че аз съм най-великият, твърдеше Али.

Легендарният боксьор беше известен и като борец за граждански права в САЩ. Той прие исляма и си смени името на Мохамед Али, защото според него Касиус Клей е робско име. През 1967 г. публично разкритикува войната във Виетнам, което беше прието отрицателно от американската общественост. Той отказа да влезе в армията, заради което беше лишен от световната си титла и му беше забранено да се боксира за близо 4 години.

Биографът на Мохамед Али Томас Хаузър смята, че боксьорът ще бъде запомнен с много повече от спортните си постижения.

Има много начини да запомните Али. Той беше безспорно най-добрият боксьор за всички времена. Той беше лъч надежда за репресираните хора по целия свят, когато отказа да влезе в американската армия в разгара на войната във Виетнам. Той подкрепяше идеята, че освен ако нямате много добри причини да убивате хора, то войната е нещо грешно. Но в крайна сметка, мисля, че начинът, по който аз ще помня Али и по който може би ще бъде запомнен в историята, е свързан с това, че той беше олицетворение на доброжелателството и любовта, обясни Томас Хаузър, който беше и личен приятел на Мохамед Али.

mohamed ali 1

Мисли на Мохамед Али



  • Повторението на дадено твърдение не след дълго се превръща в вяра.След като вярата се превърне в дълбоко убеждение...тогава нещата започват да се случват

  • Ако човек на 50 вижда света по същият начин , както е бил на 20...то той е изгубил 30 години от живота си.

  • Битката се печели или губи много преди да се случи всъщност - зад линиите , в залата , вън на пътя...много преди да имам възможност да танцувам под тези светлини.

  • Не изкачването на планината те изтощава , а камъчето в обувката ти.

  • Мразех всяка минута от тренировките, но си казах: "Страдай сега и изживей остатъка от живота си като шампион".

  • Приятелството... това не е нещо , което се учи в училище. Не научиш ли значението на приятелството , то все едно не си научил нищо.

  • Вкъщи съм чудесен човек, но не искам светът да знае за това. Скромните хора, които съм срещал, не стигат много далеч.

  • Щом може да се направи пеницилин от мухлясал хляб, почти сигурно е че може да стане нещо и от теб.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.