Как ни се отразява безсънието

Как ни се отразява безсънието

Липсата на сън се свързва с проблеми в цялостното здравословно състояние. Но как, по-конкретно, инсомнията ни се отразява след всяка безсънна нощ?

Безсънната нощ се отразява на главния мозък като сътресение


1 нощ без сън – нарушават се движенията и способността да се фокусираме, подобно на случаите, когато сме консумирали алкохол. По-вероятно е да объркаме неутрални лица и физиономии. Безсънната нощ се отразява негативно и на процесите, свързани с формирането на паметта.

Сънят влияе върху физическото и психическото ни здраве


2 нощи без сън – намалява приемът на кислород, а също така и силата. Възможно е да забравяме думите, които сме искали да използваме, както и речта да започне да се заплита.

3 нощи на безсъние – става все по-трудно да се концентрираме върху безинтересните задачи. Освен това, много по-бързо се разстройваме. Повишава се сърдечният ритъм. През 2015 г. има регистриран фатален случай на мъж, който стига до летален изход вследствие на сърдечна недостатъчност, след като е будувал в продължение на 3 дни.

4 нощи без сън – мозъкът започва да заспива, докато сме все още будни. Тези „изключвания“ могат да бъдат с продължителност между 5 и 10 секунди. Възможно е да се появят халюцинации и да имаме усещането за натиск около главата си.

5 нощи на безсъние – способностите за мислене и разрешаване на проблеми са значително понижени. Често се появява чувството, че някой ни преследва.
6 нощи на безсъние – развива се психоза и вече не можем правилно да разграничаваме реалността.

Добрите новини са, че всичко това може да изчезне, след като се наспим добре.


 

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.