Стрии – как да ги накараме да избледнеят?


Белезникавите и грозни линии по корема, горната част на ръцете, гърдите, бедрата и краката... Огромна част от жените, а и от мъжете, се сблъскват с този проблем, който води след себе си дискомфорт и притеснения.
Стриите най-често се появяват в резултат от рязко увеличаване или намаляване на телесното тегло. Представляват множество симетрично разположени линии по повърхността на кожата, най-често засегнатите области на тялото са корема, бедрата, ханша и гърдите Развиват се в резултат на механично опъване и разтягане върху кожата, каквото се среща при бързо израстване, внезапно напълняване или отслабване, при бременност и кожни или подкожни новообразувания.

Стриите не са заболяване, но са сериозен козметичен проблем, който може да създаде някои психологични нарушения и проява на малоценност, най-често през лятото, когато сме на море, на басейн.

През летните месеци вследствие на придобиване на тен разтяганията се забелязват повече, защото съединителната тъкан не хваща тен.

Могат да са и проблем, емоционален, когато искаме да се съблечем и се виждат, могат да ни накарат да се срамуваме от тялото си и това да повлияе и на отношенията с партньора ни.

За съжаление, трябва да сме наясно, че тези белези няма как да изчезнат напълно, но има начини да избледнеят. Ето и някои от тях:

1.Лимонов сок С високата си киселинност, лимоновият сок е едно от най-ефективните средства за защита от стрии или за тяхното избледняване.
Просто срежете един лимон, изцедете сока му и втривайте нежно в засегнатите зони по кожата. Достатъчно е да поседи около 10 минути, след което изплакнете с леко хладка вода. За по-добри резултати, процедурата може да се повтаря и няколко пъти дневно.

2. Хидратанти Редовната употреба на овлажнители, покага на кожата да остане хидратирана и това може да подобри нейната еластичност, съответно и появата на нови стрии. Хидратантите с какаово масло или алое вера са добър избор. (може да използвате бурканче с кокосово масло и за децата и за вас)

Скраб срещу стрии


3. Масло с витамин Е Има силни антиоксидантни свойства и запазва колагенът в кожата, което я предпазва от увреждане. Масажирането с масло или олио с витамин Е, може да помогне много при дългогодишни и дълбоки стрии. 


4. Алое вера Стриите са индикация, че кожата е загубила своята еластичност. Гелът от вътрешността на растението има способността да помага при различни кожни проблеми. Най-добре е да се използва директно гел от живото растение алое вера. Изрежете едно листо алое и изцедете. Масажирайте ежедневно засегнатите зони на кожата и постепенно ще забележите как стриите избледняват.Хранете се разумно и се пазете от слънцето, предпазва от образуване на стрии


Има и различни иновативни технологии, като Лазерно и RF премахване на стрии. Такива се предлагат например в Хил клиник. Използваната снимка е от тяхна публикация.