Времето през декември

Времето през декември

На 21 декември в 12.44 ч. 2016 настъпва астрономическата зима


Ще има ли сняг за Коледа?

Средносрочната прогноза за времето показва, че няма да се радваме на снежна Коледа.
Времето до края на годината ще се задържи ясно. Сутрините и през нощта ще бъде студено, а дневните температури ще са в интервал между 2 до 7 градуса.

На 27 и 28 декември от северозапад ще нахлуе малко по-влажен океански въздух, което може да доведе до слаби превалявания.

Нощта на Нова година обаче ще бъде суха, няма да има валежи.

vetrovala

Дали първият сняг, който покри страната на 29 ноември е предвестник на бяла зима? Ще има ли сняг за Коледа и Нова? Отговор на тези въпроси дава прогнозата на синоптиците за последния месец от 2016 година.
Декември ще започне със студено време, но без съществени валежи. Към 4-5 температурите относително ще се повишат, но веднага след това, в периода 5-7 декември ще се създаде валежна обстановка като в по-голямата част от страната ще вали сняг, а в източните райони и Горнотракийската низина отначало ще превалява дъжд. В края на първото десетдневие валежите ще спрат, според месечната прогноза на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН.
През първите дни от второто десетдневие ще е без валежи. Температурите относително ще се повишат. В периода 15-20 декември ще преобладава облачно време и на много места ще превалява сняг. Температурите ще се понижат.
В началото на третото десетдневие валежите ще спрат и облачността ще се разкъса. В средата на периода, тоест, около Коледните празници, ще се заоблачи и на места ще превали сняг. Повишена е вероятността за валежи и в последните дни от месеца.
Тази година се очаква се очаква средната месечна температура през декември да бъде около нормата, която в Северна България и високите полета е 0-1˚, в Горнотракийската низина – 2-3˚, по Черноморието и в най-южните райони – около 4˚, в планините — от минус 8 до минус 3°.
Най-ниските температури през декември ще бъдат между минус 15° и минус 10°, по Черноморието – около минус 7°, а най-високите – между 9° и 14°.
Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, която в по-голямата част от страната е между 40 и 60 л/кв.м, в планините и най-южните райони – между 70 и 120 л/кв.м.




sofia-december София може да бъде красива и коледна! От нас зависи!

В началото на месеца Слънцето в София изгрява в 07 ч. и 37 мин. и залязва в 16 ч. и 54 мин. Продължителността на деня е 9 ч. и 17 мин. В края на месеца Слънцето изгрява в 07 ч. и 57 мин. и залязва в 17 ч. и 03 мин. Продължителността на деня е 9 ч. и 06 мин. И денят започва видимо да се увеличава.
Фазите на Луната през месеца са: 7.12 - първа четвърт, 14.12 – пълнолуние., 21.12 - последна четвърт, 29.12 – новолуние.
Декември е и първият зимен месец. Астрономическата зима ще настъпи на 21 декември в 12 часа и 44 минути.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.