Виенската филхармония 2017

Виенската филхармония 2017

Ако има нещо, което се е превърнало в традиция за Първият ден на Новата година това е концерта на Виенския филхармоничен концерт.
На 1 януари те отново ще изпратят новогодишни пожелания от брега на Дунава за надежда, приятелство и мир в цял свят.

По традиция в първия ден на Новата година Виенските филхармоници отправят своя поздрав към света с традиционния си концерт, излъчван от Виена.
На 1 януари 2017 в Златната зала Музикферайн ще се проведе 59-ият Новогодишен концерт на Виенската филхармония. За първи път на диригентския пулт ще застане венецуелският маестро Густаво Дудамел. 35-годишният Дудамел ще бъде най-младият диригент в 76-годишната история на новогодишните концерти във Виена.
Така той записва името си сред исторически фигури, като Клеменс Краус, Херберт фон Караян, Лорин Маазел, Зубин Мета, Николаус Харнонкурт, Клаудио Абадо, Жорж Претр, както и първия неевропеец, дирижирал на тези концерти - Сейджи Озава, а също и диригентите от поколението на родените през 40-те, като Рикардо Мути,  Даниел Баренбойм и Марис Янсонс.

История на новогодишните концерти на Виенската филхармония


“Ако можех да си взема нещичко от най-младия ден на годината – познайте какво!
Парченце, такт, атмосфера от Виенския филхармоничен концерт!
Да ме сгрява, когато е студено, да ме облива с оптимизъм, когато го загубвам, да ме вдига когато падам, да ми дава кислород, когато простотията ме задушава…"



 

За тези, които биха искали да присъстват в някоя от следващите години на виенския Новогодишен концерт трябва да знаят, че поради огромния интерес,  билетите се продават само онлайн след участие в томбола. Цената на билетите е от 35 евро за правостоящи до 1090 евро за най-скъпите места на партера.
И още една любопитен момент около концерта. За да могат да присъстват максимален брой хора, Новогодишният концерт се свири три пъти - на 30 декември е предпремиера, на 31 декември вечерта и „истинският“ Новогодишен концерт на 1 януари. Билетите и за трите концерта се продават чрез томбола.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.