На 31 януари се отбелязва Международният ден на бижутера. Това е професионалният празник на майсторите, които правят живота ни по-красив.

Професията бижутер се нарежда сред най-древните, защото от незапомнени времена хората обичат да се кичат с красиви украшения. Първите накити са изработвани от материали, лесни за обработка – раковини, колиета от кучешки зъби, камъни или кожа.

За родина на ювелирното изкуство се смята Древна Гърция. Именно там се появяват първите бижута, направени от скъпоценни метали и камъни. Традициите, чиито основи са положени от няколко поколения ювелири, продължават да се спазват и от съвременните бижутери, за които златото, среброто и диамантите не са знак за разкош, а просто работа, всекидневно занимание.

При католиците бижутерите имат покровител – свети Дънстан – покровителят на ковачите и бижутерите. Има една много красива и известна английска легенда за Свети Дънстан и дявола. Свети Дънстан бил обикновен ковач, който през '959 година се издигнал до архиепископ на Кентърбъри. Легендата разказва, че той разпознал дявола и вместо да подкове коня му, подковал самия него. Виейки от болка, дяволът започнал да се моли, но Свети Дънстан се съгласил да го освободи от подковата само след като, този му обещал да не припарва никога в къща, на чиято порта виси окачена конска подкова.