Навици с които печелим симпатии

Навици с които печелим симпатии

10 прости навика, с които мигновено печелим симпатии


Усмихни се, гледай в очите, задай въпрос


Запитването „Има ли полезни социални умения, които се усвояват бързо?“  се появява в  сайта за споделяне Quora, където хората търсят отговори на най-различни въпроси от всевъзможни сфери на живота.

Това са отговорите на Милена Рангелов, докторант по гражданско инженерство и блогър, която споделя 10 съвета в поста си за Quora, публикувани от  Inc.com Те са:

  1. Гледайте хората в очите.

  2. Усмихвайте се.

  3. Задавайте въпроси. Важно е обаче да не затрупвате събеседника си с прекалено много въпроси, все едно сте детектив. Целта е да покажете истински интерес към неговия живот и чувства, а не да разберете какво е правил миналия четвъртък.

  4. Не говорете много. Когато някой разказва история, няма нужда да търсите паралелен пример от вашия живот, с който да я свържете. Едно „Супер, това е страхотно!“ е достатъчно.

  5. Когато представяте някого, направете го суперзвезда. "Това е моят приятел Том. Срещнах го на работа и той ми спаси задника, когато трябваше да предам първия си проект, преди да изтече крайният срок! Не мога да си представя какво щеше да се случи, ако не беше той!“

  6. Опитайте се да запомняте имена. Знам, че повечето хора обичат да подчертават, че не се справят добре със запомнянето на имена. Истината е, че това е сравнително просто умение, което, като всяко друго, може да бъде усвоено изключително бързо. Ако не сте чули или разбрали добре, накарайте събеседника си да се представи отново. В случай, че по-късно забравите, попитайте общ приятел, който да ви го припомни.  1. Правете паузи. Това ще ви направи по-убедителен и уверен, а  хората ценят високо решителността. Не се подавайте на изкушението да обяснявате едно и също нещо по пет пъти или да запълвате тишината с общи приказки. Кратките паузи могат да бъдат много влиятелни, ако човек знае как да ги използва.

  2. Когато някой е прекъснат по средата на разказ, припомнете му до къде е стигнал и го накарайте да го завърши.


"Хей, може ли да завършиш историята за велопрехода? Последното нещо, което спомена, преди да те прекъснат, беше, че кучето е започнало да вие."

Хората се чувстват поласкани, когато някой проявява истински интерес към това, което казват. Винаги е конфузно да те прекъснат докато разказваш нещо. Но, вие сте внимавали достатъчно, за да запомните докъде е стигнал разказът и връщате обратно в играта едно неволно смачкано самочувствие. Това се помни! С добро и благодарност.

  1. Не се оплаквайте. Всички познаваме този тип хора (наричат ги още и „енергийни вампири“, защото изсмукват енергията от околните). Те не спират да хленчат и да се оплакват от всичко, било то проекта, над който работят или политиката на държавата. Оплакването отблъсква хората, опитвайте се да го избягвате.

  2. Един от най-важните принципи, който следвам в живота, е да оставям всичко в по-добро състояние, отколкото когато съм го намерила.  Офиси, апартаменти, хотелски стаи, градове и дори настроението на близък човек. След всяка среща си задавам въпроса: „В по-добро състояние ли го оставям, след като се срещнахме? Успях ли да го развеселя и ободря? Дадох ли му нужната обич и подкрепа?“, споделя Милена Рангелов.


Ако подхождате към всички социални взаимодействия с тази простичка и искрена добронамереност, винаги ще постигате добри резултати. Всичко останало е просто допълнение.

Източник: 10 Simple Social Habits That Make You Instantly Likable Smile, ask questions, and look people in the eye.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.