Правила на конструктивната критика

August 27th, 201512:05 pm @

0


Правила на конструктивната критика

Има едно нещо, което е безценно – обратната връзка и градивната конструктивна критика. В общуването с близките хора помага да се случват по-добре нещата. Това е сигурен начин да се направи един продукт по-добър.

Конструктивната критика не струва пари. Необходимо е да има от кого да я получите и да приемете, разберете и приложите.

Според  About.Advertising.com: Силата на конструктивната обратен връзка се състои от няколко елемента.

1.Критиката трябва да е с позитивен мотив и тон. Без задни мисли или вербална агресия.

  1. Изказването трябва да е поднесено по дружелюбен начин. (Тук се включват и невербалните знаци в комуникацията.)
  2. Критиката трябва да е честна.
  3. Важно е да е такава, че накара нещата да заработят по-добре.
  4. И да е толкова силна и невъзможна да се пренебрегне, че да пренасочи процеса на работата.

Всички тези елементи се включват в нея, употребата на само един от тях е неправилна. Не е редно да поднасяте честна критика, но с горчиви и груби думи. Не е хубаво да сте толкова позитивни, че да не успеете да промените нищо в процеса на работа. Накарайте нещата да заработят по-добре, но не за сметка на морала. Не действайте от егоистични подбуди, когато критикувате. Мислете екипно! Чрез критиката си е полезно да дадете ясни насоки на хората, които работят по проекта и практично да им кажете накъде да завървят, къде да се фокусират.

В случая на критикуването точно толкова е важно какво казвате, колкото как го казвате. Дори крайният резултат да е същият, пътуването до него може да разруши цялата кампания.

Избягвайте негативното елиминиране! Да кажем, имате 5 идеи. Неправилно е да започвате от процес на отричане, в който се отървавате от първата, втората, третата или четвъртата идея. Така достигате до извода, че просто приемате най-малко лошото предложение. Резултатът от този вид обратна връзка унищожава надежди. Особено в един творчески екип.

Думите , които се използват са много важни. Крайният резултат може да е същият. Само думите, които сте използвали, да са различни. Или, ако има нещо основно, което е полезно да запомните от този текст, то е следното: следващият път, когато ви помолят да дадете мнение, помислете как да изберете най-добрата идея или да изтъкнете добрите качества, без да елиминирате останалите като лоши.

 kritika 1

Как да подхождаме при даването на конструктивна критика? Това са 5 насоки дадени от Чарли Херари,за Entrepreneur.com. Ако ги следвате може да превърнете неловките моменти в истински полезни преживявания.

  1. Търсете подходящото време Никога не бързайте да критикувате. Едва ли бихте искали да слезете от подиума и да се натъкнете на приятел, който да ви каже, че сте говорили твърде бързо, аргументите ви са били неубедителни или сте надвишили отпуснатото ви време. Кажете нещо мило сега, а после изберете по-подходящ момент, за да поднесете рецензията.
  2. Вгледайте се в себе си Наистина ли мислите това, което казвате, или използвате маската на „конструктивната критика”, за да прикриете личния си емоционален багаж или проблемите, които имате с този човек?
  3. Стъпвайте внимателно Ако човек се чувства лично нападнат от думите ви, неговият защитен механизъм ще се задейства и той няма да може да асимилира рецензията ви. Опитайте се да поднесете последната под формата на анекдот или вдъхновяваща история за известна личност, преминала през същото. Много по-лесно е да преглътнем критиката, когато тя не се отнася пряко за нас и нашите грешки.
  4. Концентрирайте се не върху човека, а върху неговите действия Не човекът е мързелив – просто докладът му е немарливо написан. Не човекът е некомпетентен – просто редакторският процес не е доведен докрай. Уверете се, че оценявате действията на събеседника си, вместо да се вторачвате в личността му.
  5. Не поднасяйте конструктивна обратна връзка, ако това не е необходимо По-добре изчакайте грешката да се повтори. Тогава можете да споделите мнението си, разбира се, вземайки предвид гореспоменатите 4 съвета.

Помнете, че неправилно поднесената критика може да обиди или уплаши хората около вас. Използвайте я мъдро и тя ще бъде трамплин към растежа и усъвършенстването.