Берлинале 2017

Берлинале 2017
Голямата награда на 67-ия кинофестивал „Златната мечка“ бе присъдена на унгарския „За тялото и душата“ на режисьорката Илдико Ениеди – история за любовта между двама работници в кланица. Президентът на тазгодишното издание на Берлинале Пол Верховен заяви, че журито се е влюбило във филма, защото напомня още веднъж колко важно е състраданието.

Наградата за режисура получи  финландецът Аки Каурисмяки за "Отвъд очакванията“.

Актьорът Георг Фридрих от германския "Ярки нощи" бе отличен за най-добра мъжка роля. „Златната мечка“ за главна женска роля отиде при южнокорейската актриса Ким Мин Хи за филма "Самотна нощ на плажа".

Берлиналето се смята за един от на-престижните европейски кинофестивали и, за разлика от фестивала в Кан, е ориентиран към филмите с по-социално звучене.

***


Амбициозно и бляскаво кино, магнетичен чар и обаяние, борба за надмощие при селекцията на най-добрите филми, могъщ организационен размах… Всичко това е „Берлинале“ в разгара на 67-ото си издание.

До 19 февруари германската столица е под знака на световното кино. „Берлинале“ е първият в годината от четирите най-важни кинофестивала, които определят филмовите тенденции в световен мащаб. Следват го Кан, Венеция и Торонто.

„Берлинале“ тази година представя близо 400 филма в различни публични прожекции и още няколко хиляди – в програмата на Европейския филмов пазар.

Пол Верховен Пол Верховен

Председател на 7-членното жури е холандският режисьор Пол Верховен, създател на “Първичен инстинкт”, “Робокоп” и “Зов за завръщане”. Миналата година той направи бляскаво завръщане с френско-германския психологически трилър “Тя”, донесъл на Изабел Юпер “Златен глобус” и номинация за “Оскар” като най-добра актриса.

Другите членове на журито са немската актриса Юлия Йенч, исландският художник Олафур Елиасон, тунизийската продуцентка Дора Фурати, мексиканският актьор и режисьор Диего Луна, американската актриса Маги Джиленхал, китайският режисьор Уанг Куан‘ан.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.