Деца - жертви на семейно насилие

Деца - жертви на семейно насилие
Около 3000 български деца на година стават жертва на насилие в семейството, включително и сексуално. Това показват тревожни данни на Върховната касационна прокуратура (ВКС), цитирани от bTV.

На 8 февруари 2017 г.  служебното правителство гласува Национална програма за превенция на насилието и злоупотреба с деца.

Точна статистика на децата, станали жертва на сексуално насилие у дома, липсва. Най-често специалистите се натъкват на признаци за сексуалното насилие, когато консултират децата по друг проблем.

Децата премълчават за посегателството върху тях не само от срам. Страхуват се и да не ги обвинят в  лъжа. За да не се травмират децата допълнително,  те трябва да дават показанията си с помощта на психолог по стандарта "Синя Стая".

Юристите обръщат внимание, че доказателствата често не се приемат от съда, ако не отговарят но всички процесуални изисквания.dete nasilie nmd.bg

Какви са практиките за защита на децата? Най-добрите практики за защита на децата - жертви на престъпления, се основават на междуинституционален и мултидисциплинарен подход.

Когато едно дете е жертва на насилие, обикновено то има контакт с полиция. Когато става дума за престъпления, започват правни процедури и детето участва в тях. Едновременно с това - като жертва на насилие, детето е под закрилата на социалните служби. Заедно с това, детето има нужда и от възстановяване - психическо и физическо. И в този смисъл, най-добрите са така наречените практики „Всичко под един покрив“- отбеляза проф. Нели Петрова - председател на Управителния Съвет на Института по социални дейности и практики в интервю за БНР.

Какво е „Синя стая“? Стая в която под формата на игри се разпитват малчугани, които са били обект на престъпление или са станали негови свидетели. Средата на „Синята стая" е близка до домашната, за да може децата да се чувстват на сигурно място. Срещите с децата се провеждат от специалисти, като се щади крехката детска психика.

“Ако на децата им се даде любов, добро отношение, те сами ще се погрижат за себе си.” Астрид Линдгрен

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.