Без любов не можеш да осиновиш дете


На 26 септември 2014 г. се провежда кампания посветена на осиновяването. В България за първи път се организира подобен ден и това ще даде възможност да се постави началото на традиция, която да промени нагласите към осиновяването, за да се случва по по-добър начин за децата и осиновителите, смятат организаторите на събитието.

Фактите: 737 деца са осиновени през 2013 г., а 3000 чакат за осиновяване. Данните бяха изнесени на пресконференция в Комплекса за социални услуги за деца и семейства в  Пловдив, който се включи в инициативата Национален информационен ден за осиновяването, организиран от "Българска асоциация Осиновени и Осиновители" и "Национална мрежа за децата".

Според директорът на КСУДС Недка Петрова, осиновяването е акт на любов, в който връзката между осиновителите, биологичните родители и децата е тази, която носи доверието и човешкото достойнство. Тя отбеляза още, че повече от 70 семейства преминават ежегодно в центъра на обучение, като получават помощ и подкрепа в процеса по осиновяване, който може да продължи различен период от време.

От 3 до 5 месеца тече проучването на кандидатите за осиновители, после следват разговори и срещи със специалисти и детето, но има и случаи, в които за 4 месеца процедурата е приключила, подчерта още Петрова.„Не е трудно да осиновиш, трудно е да вземеш решение”, заяви Кремена, която преди повече от 10 години е осиновила две момчета, едното от които със специални потребности.

Според Десислава, майка на осиновено момиченце, проблемите започват след това. Когато семейството й взима на 1 година и 1 месец момиченце, то изостава в развитието си със 7 месеца. Всичко се оправя след упорита 4 месечна работа със специалисти, когато малката прохожда, проговаря и започва да изразява емоциите си. Затова най-важният съвет към осиновителите е да имат реалистични очаквания спрямо децата, подчерта в тази насока Марияна Ангелова от отдел „Закприла на детето” в дирекция „Социално подпомагане”.

Според доклад на Българския хелзинкски комитет (БХК) у нас има спад в осиновяванията. Около 3800 деца продължават да живеят в специализирани домове. Най-малък шанс за осиновяване имат децата с увреждания

В инициативата се включват 14 града, които са подготвили различни информационни инициативи, с които да насочат вниманието на общественвото мнение към темата за осиновяване, какви са предизвикателствата пред него, какво може да бъде променено и къде и как родителите и кандидат – осиновителите могат да получат подкрепа.

Източник БНР