144 години от обесването на Васил Левски

144 години от обесването на Васил Левски
На 19 февруари 2017 г. отбелязваме 144 години от гибелта на Апостола на свободата – Васил Левски.

Левски е искал да действаме в настоящето, за да създаваме бъдещето. Днес сме толкова далече от това, което ни е завещал



"В нашата България не ще бъде така, както е сега в Турско. В нея всички народи ще живеят под едни чисти и свети закони… и за турчина, и за евреина и пр., каквито и да са, за всички еднакво ще е… Така ще е в наша България. Ние не гоним турския народ, нито вярата му, а – царя и неговите закони, с една дума, турското правителство, което варварски владее не само нас, но и самите турци.



В България не ще има цар, а „народно управление“ и „всекиму своето“. Всеки ще си служи по вярата и законно ще се съди както българинът, така и турчинът. Свобода и чиста република."



/Левски до чорбаджията Ганчо Милев, Карлово, 10.05.1871г./


levski kolazh

С поредица от прояви, започнали още от началото на седмицата, в Ловеч, където Левски основава първия революционен комитет, кулминацията ще е в неделя. Освен организираните от Общината събития и тази година местната патриотична организация "Ловчанци" е планирала факелно шествие до паметника на Апостола, който е най-големият в страната. Шествието се провежда за четвърта поредна година със съдействието на Национално дружество "Традиция":

***


Необикновен почетен караул може да се види пред паметника на Васил Левски в София. Деца, облечени в униформи - копие на униформата на Първа българска легия, с която през 1868 г. Левски е сниман в Букурещ, са на пост пред монумента.
Освен бялата униформа със зелени елементи и лъв, избродиран на калпаците, децата носят и кавалерийски пушки с рязана цев, които са били част от снаряжението на българската армия.

Почетният караул ще продължи до края на годината, като в него ще се включват деца от различни градове на страната, разказа пред Би Ти Ви организаторът на инициативата Васил Василев, председател на комитет "Васил Левски". Според него така децата могат да разберат повече за Апостола, като се докоснат до вещи, характерни до неговата епоха.

Снимка Мария Пеева Снимка Мария Пеева

Историкът проф. Иван Стоянов – бивш ректор на Великотърновския университет и председател на Фондация "Васил Левски", издаде преди 2 години "Левски в детските очи" – един нов опит за първа среща на най-малките читатели с личността на Апостола:
Наистина идеите на Левски трябва не само да бъдат предавани от поколение на поколение, а трябва да бъдат и изпълнени тези идея, и си мисля, че децата още в детска възраст, когато започнат да четат книжки за Левски, когато видят какво е представлявал Васил Левски, може би в бъдеще ще решат да реализират тези идеи, защото за 139 години от Освобождението на България до днес нито една от идеите на Левски не е реализирана.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.