40-те най-вдъхновяващи жени

40-те най-вдъхновяващи жени

40-те най-вдъхновяващи жени на нашето съвремие


Британската кралица Елизабет ВтораМаргарет ТачърДж. К. Роулинг са само част от 40-те жени, които промениха света.

На първо място в класацията е полската химичка Мария Кюри, която е първата жена, носителка на Нобелова награда. Всъщност тя има две Нобелови награди.

На второ място е британската медицинска сестра Флорънс Найтингейл, а трета е британския  премиер Маргарет Тачър. Суфражетката Емелин Панкхъртс и Майка Тереза също попадат в челната петица.

Не са пропуснати и британските кралски особи. Кралица Елизабет Вторапринцеса Даянакралица Виктория и Елизабет Първа попадат в топ 20.

Анкетата е проведена сред 2000 пълнолетни британци, според които най-ценното качество на жените от списъка е това, че те не са се страхували да подложат на изпитание убежденията на времето си. Две трети от анкетираните смятат, че младите жени днес нямат личности, от които да се вдъхновяват, а 8 на всеки 10 тийнейджъри се възхищават на съвременните знаменитости твърде много.

Проучването е част от поредица филми, свързани с психологията. В сериите актьори в образите на дамите от класацията ще легнат на дивана на психолога за преглед. "Няма съмнение, че жените в тази класация са променили света и ще продължат да вдъхновяват хората. Актьорите в ролите ни помагат да видим какво тези невероятни жени са искали да споделят с психиатъра, ако имаха шанс. Само част от тях са Маргарет Тачъркралица Елизабет Първа и Жана д`Арк", казват авторите на изследването.

В класацията попадат още имена като Ане ФранкИндира ГандиМерилин МонроДжейн ОстинКоко ШанелМария-АнтоанетаОпра УинфриХилари КлинтънМалала ЮсуфзайОдри ХепбърнМишел Обама и херцогинята на Кеймбридж Катрин.

 

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.