Джозефин Бейкър

Джозефин Бейкър

Днешната картинка на началната страница на Google е посветена на

111 години от рождението на Джозефин Бейкър


Джозефин Бейкър (Josephine Baker) е американско-френска танцьорка, певица и актриса. Наричана е „Бронзовата Венера“ и „Черната перла“

Родена е на 3 юни 1906 г. в Сейнт Луис в семейството на афроамерикански музиканти, които се разделят малко по-късно. Започва творческата си кариера на 16-годишна възраст. През 1925 г. заминава за Франция, където се превръща в звезда на вариететните представления. През 1926 – 1927 г. е звезда на известното кабаре „Фоли Бержер“ в Париж. През 1930-те години започва да работи не само като танцьорка, но и като певица. Заради провокационните й костюми и танци, нейни представления са забранени в редица европейски градове като Прага, Будапеща, Мюнхен, Виена.

chernata perla 1
Независимо от успешната си кариера, Бейкър често е подлагана нат расистки нападки. През 1937 г. получава френско гражданство. По време на Втората световна война тя се намира във Франция и Северна Африка. Изнася представления пред френските войски и работи за Съпротивата и разузнаването. Получава удостоверение за летец и става лейтенант. От 1947 г. живее в замъка Шато де Миланд в Южна Франция.
През 1956 г. се отказва от сцената, но се завръща отново през 1961 година, като в 1973 г. изнася концерти в „Карнеги Хол“.

Като протест срещу расизма тя осиновява 12 деца с различен цвят на кожата.

Написва и няколко автобиографични книги.

През 1972 г. идва в България и изнася рецитал на международния фестивал „Златния Орфей“ в Слънчев бряг.

През 1975 г. тя отпразнува юбилей – 50-годишна сценична дейност. Малко след това умира от кръвоизлив в мозъка. Погребана е в гробището Монако в Монте Карло.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.