Клаудия Кардинале

Клаудия Кардинале
(Claudia Cardinale) е родена на 15 април 1938 г. в Тунис. Тя е италианска актриса от сицилиански произход (за нея роден език е френския)

През 1957 г.  печели конкурс и е обявена за най-красивата италианка в Тунис. Като награда за това заминава на посещение на международния филмов фестивал във Венеция . Снимала се е във филми на Лукино Висконти и Федерико Фелини.

От края на 1980-те години живее в Париж. Има две деца – син Патрик и дъщеря Клаудия. Клаудия Кардинале е посланичка за жените и околната среда на ЮНЕСКО в Африка.

Клаудия Кардинале е икона на киното, направила емного филми, които няма как да забравим. И които си припомняме (филми от 70-те и 80-те години)  - Обичайните заподозрени, Заплетен случай, Гепардът, Имало едно време на запад, Подаръкът 

Кардинале участва в спечелилата Оскар лента на Фредерико Фелини от 1963 година „8 1/2“. В своята кариера Клаудия Кардинале има 175 филма, като фестивалите в Берлин и Венеция са отличили нейната работа.

В имало едно време на Запад, Claudia Cardinale in Once Upon a Time in the West.

Тайната на известните, „вечните” жени рядко се крие само в преходни неща, като красота или много добрия ПР. И да знаеш коя си. Пред камерата играеш роля, важното е каква си след това.


Ето какво споделя в интервю през 2011 г. в София, когато е гост на Sofia International Film Festival
Красотата важна ли е?
Не е важно да си красива. Важно е да даваш емоция на хората, които гледат филмите ти. А и аз не смятам, че съм красива, по-скоро съм фотогенична (смее се). Почти от 53 години работя това. Много време. Но работя много, дори и днес, и предпочитам млади режисьори. Защото да се правят филми сега е по-трудно от всякога. Не харесвам лифтинга и пластичните корекции, мисля, че жените трябва да са такива, каквито са.

Освен да бъдем оптимисти, какво друго ще ни посъветвате?
Когато бях млада, винаги казвах, че ако искам нещо, мога да го направя. Трябва да си силен и да устояваш, това е най-важното.

Италианската екранна легенда Клаудия Кардинале навърши на 15 април 2018 - 80 години


Тя отбелязва юбилея със стил - на театралната сцена на театър "Аугу-стео" в Неапол, където играе в дамската версия на "Странната двойка" от Нийл Саймън. На 80 години без капчица носталгия по отминалите времена:  "Изобщо не се вълнувам. Нормално е, времето минава. Не изпитвам носталгия".

Пиесата е поставена на сцена в Италия от дългогодишния й партньор Паскуале Скуитиери, с когото актрисата споделя живота си до смъртта му през 2017 г. "Паскуале много държеше на този проект. Ще играя в негова памет".

През лятото на 1974 г. Калудия Кардинале идва  за първи път у нас. Тогава тя заедно с актьора Оливър Рийд снима в Петрич романтичната лента „Дни на ярост” (екранизация по руския класик Михаил Лермонтов). Димитрина Найденова-Стойчева  споделя на Facebook страница "Дни на ярост" се казваше филма!Бях много малка и участвахме като статисти в едни чулени рокли, ужас..!Тя беше много млада и красива! Снимаха в Кордопулова къща и Роженски манастир, а ние всички имахме автографи лично от нея! Беше уникално!

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.