Джапанките са предпочитаният летен избор за мнозина, но експерти напомнят, че те могат да причинят сериозни здравословни проблеми, пише в. „Дейли мирър“.

През лятото е полезно да ходите бос (може да видите боси хора в планината, които да ходят по пътеките – включително на Витоша на Черни връх).  Или изберете леки сандали – такива може да се купят в спортните магазини, в Декатлон на цена малко над 20 лв, а ако на плажа морето не е пясък, а каменисто – има специални обувки за тази цел (включително Лидъл имаха тематично такова предложение в началото на сезона). Джапанките са неудобни за по-дълго ходене, но се оказва, че не е само това.

Причината е, че макар да са лесни и удобни за носене, джапанките не поддържат достатъчно добре краката, и по-специално сводовете и петите. Носенето им оказва допълнително напрежение и върху пръстите.

Най-често от ходене по джапанки страдат глезените, Ахилесовото сухожилие и гърбът. Неблагоприятните прояви на проблема са напрежение, подуване, разкъсване, болки. Носенето на джапанки напряга пръстите и променя походката, което води до болезнени усещания и в гърба, обяснява д-р Камила Лонг от Баптисткия медицински център „Уейк Форест“ в Северна, Каролина, САЩ.

Често за тези неприятни проблеми няма лек. За да се предпазят поне частично от тях, експертите препоръчват на хората да не бягат, да не ходят на дълги разстояния и да не шофират с джапанки.

Източник: http://www.mirror.co.uk/news/weird-news/flip-flops-can-cause-serious-10901424