Джапанките вредят на здравето

Джапанките вредят на здравето
Джапанките са предпочитаният летен избор за мнозина, но експерти напомнят, че те могат да причинят сериозни здравословни проблеми, пише в. „Дейли мирър“.

През лятото е полезно да ходите бос (може да видите боси хора в планината, които да ходят по пътеките – включително на Витоша на Черни връх).  Или изберете леки сандали – такива може да се купят в спортните магазини, в Декатлон на цена малко над 20 лв, а ако на плажа морето не е пясък, а каменисто – има специални обувки за тази цел (включително Лидъл имаха тематично такова предложение в началото на сезона). Джапанките са неудобни за по-дълго ходене, но се оказва, че не е само това.

Причината е, че макар да са лесни и удобни за носене, джапанките не поддържат достатъчно добре краката, и по-специално сводовете и петите. Носенето им оказва допълнително напрежение и върху пръстите.

Най-често от ходене по джапанки страдат глезените, Ахилесовото сухожилие и гърбът. Неблагоприятните прояви на проблема са напрежение, подуване, разкъсване, болки. Носенето на джапанки напряга пръстите и променя походката, което води до болезнени усещания и в гърба, обяснява д-р Камила Лонг от Баптисткия медицински център „Уейк Форест“ в Северна, Каролина, САЩ.

Често за тези неприятни проблеми няма лек. За да се предпазят поне частично от тях, експертите препоръчват на хората да не бягат, да не ходят на дълги разстояния и да не шофират с джапанки.

Източник: http://www.mirror.co.uk/news/weird-news/flip-flops-can-cause-serious-10901424

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.