Месалина

Месалина
Валерия Месалина (Valeria Messalina) (ок. 20 - 40 г) е римска императрица и третата съпруга на римския император Клавдий. От него има две деца — Клавдия Октавия и Британик. Месалина била известна със своята порочност, властолюбие и жестокост.

Месалина – фаталната жена на древността


Валерия Месалина. Императрицата на Великия Рим! Вече две хиляди години това име олицетворява чудовищна похот, разврат извън човешкото въображение и невероятно сластолоюбие. Кой не е чел или чувал за безумните оргии и безброй любовници, за пировете и екзекуциите, за интригите и клеветите, за жестокостта и коварството на тази жена. Кой не се е чудил какви ли чудовищни неща е сторила, за да се прослави като най-безсрамната жена на древния Рим, града, в който е царяла абсолютна свобода на нравите…
Mesalina book

Едва четиринадесетгодишна, Месалина била отредена за съпруга на 36 години по-възрастния от нея Клавдий – куц, заекващ и смятан от всички за безобиден старец. Но той се издигнал до императорския трон и младото момиче станало императрица. Според нейните съвременници тя искала много от вечно готовия да ù угажда съпруг, който лесно се поддавал на манипулациите ù. Само един пример е, че Клавдий наредил всеки, който я застрашавал по някакъв начин, или бил недоволен от нея, да бъде изпратен в заточение или екзекутиран. От своя страна, Месалина изпълнила дълга си към съпруга и династията – скоро след коронацията дала живот на Британик, наследник на империята.

Какво ли е тласнало една издънка на стар патрициански род да тръгне по пътя на порока, какво ли е накарало една императрица да се предлага в публичен дом?

И дали, познала най-сетне любовта в обятията на младия Гай Силий, красивата императрица нямаше да се превърне в добра майка и съпруга, ако не беше я застигнал мечът на отмъщението само на 23 години.

В книгата „Месалина. Фаталната жена на древността“, издадена от „Емас“, немският писател Алфред Широкауер търси отговор на тези въпроси, опитвайки се да проникне в тайните на душата на най-скандалноизвестната жена в историята на света.

Месалина държи Британик, статуя в Лувъра Месалина държи Британик, статуя в Лувъра

Ако ви е интересна темата за имепраторите в Древен Рим ви препоръчвам книгата „Аз, Клавдий“ на Робърт Грейвс. Както и серията на авторката на „Птиците умират сами“ Колийн Маккълоу - „Господарите на Рим“ (Masters of Rome)

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.