Как да направите добро първо впечатление?

Как да направите добро първо впечатление?
Знаете ли как да направите добро първо впечатление?

Всички сме запознати с няколко основни фактора, влияещи на начина, по който останалите ни възприемат. Добрата лична хигиена, сресаната коса, хубавият костюм, широката усмивка и силното ръкостискане, всички те играят важна роля в първите моменти от запознанстото ни с нов човек.
Има обаче и много други неща, които могат да бъдат направени, за да оставите възможно най-доброто първо впечатление.

Имайте предвид тези факти:
- Около 90 секунди са достатъчни за 33% от наемателите да вземат решението, дали ще наемат кандидата за работа на предложения пост, или не.

- Повечето хора успяват да преценят до колко могат да се доверят на човек в рамките на една десета от секундата.

- Средностатистически, мозъкът определя дали даден човек ни е симпатичен, преди дори да отчете какъв е неговия пол.

Какво означава всичко това?
„Eдно премигване може да носи нформационна стойност, равняваща се на няколко месеца на рационален анализ“, казва Малкълм Гладуел, автор на бестселъра „Blink: The Power of Thinking Without Thinking“.
Гладуел въвежда концепцията известна като „рязане на тънко“, процес, чрез който човек може да реши дали личностните характеристи, като например привлекателността и интелигентността, могат да го направят по-симпатичен в очите на останалите.
Познаването на тази информация може да ви помогне да оставите по-добро първо впечатление, показвайки ви как да модифицирате малките сигнали и детайли,на които хората обръщат внимание, дори и без да го осъзнават.

Това са няколко съвета, които ще ви помогнат да оставите страхотно първо впечатление.
1. Уважавайте себе си
Невербалните знаци отговарят за цели 55% от комуникацията между хората. В това число влизат не само вашето облекло и прическа, но и начина, по който се движите и представяте пред другите. В основата на всичко това са вашето самочувствие и езикът на тялото.
Разбира се, хубавите дрехи и добрата лична хигиена имат голямо значение, но начина, по който се носите в пространството е нещото, което прави разликата.

2. Обърнете внимание на вашия статус
Какво имаме предвид под статус? Вашият статус е начина, по който сте възприеман от останалите. Както казват на английски „Dress for Success” , или в буквален превод „обличайте се за успех“. Важно е да се държите и да изглеждате по начин, подобаващ на човек на висока позиция. Това не означава да си купите най-скъпия костюм и вратовръзка, а винаги да имате добре поддържан вид и да съобразявате облеклото си със ситуацията.

3. Интелигентност
Контактът с очите, е основен фактор формиращ първото впечатление. Според проучване, направено от Нора А. Мърфи, д-р от Loyala Marymount University, контактът с очи е пряко свързан с начина, по който хората възприемат вашата интелигентност.
Научете се да гледате хората в очите и да задържате зрителения контакт, за да промените начина, по който останалите ви възприемат, докато говорите. Повдигнете вежди и отворете широко очите си. Това показва разбиране и приемственост.

4. Харизма
Хората усещат негативното настроение. Посрещнете ги с усмивка, а не със студенина и отблъскващи невербални жестове. Подайте ръка и покажете приятелско отношение, това е достатъчно, за да ви възприемат по-различен начин. Приближете се до събеседника си и слушайте внимателно, за да покажете, че сте ангажирани и заинтересовани от разговора.

Андрю Газдецки, основател и изпълнителен директор на BiznessApps, за Entrepreneur.com 4 Keys to Making the Best First Impression на Бг: manager.bg

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.