Констелация

Констелация
Ние приличаме на родителите си. Няма и как да бъде по-различно.

Има  терапевтичен метод "Семейни констелации", известен също като фамилни или системни констелации. Разработен е от немския терапевт Берт Хелингер. Едно от неговите заключения е, че децата повтарят определени типове поведение и съдбата им е подобна на тази на родителите. Децата рядко или никога не се осмеляват да водят по-щастлив живот от този на родителите си. Семейните констелации установяват, че определени проблеми се коренят в неблагоприятното унаследяване на чувства, нагласи и житейски принципи.

Изследването на семейната структура и връзките между членовете на семейството помага за възстановяването на естествения баланс на цялата система. Решенията, откриващи се чрез тази терапевтична работа, носят разбиране на дълбоки проблемни ситуации в живота ни.

Този метод ни дава и разбирането, че нашите базови връзки в семейството, ние ги повтаряме и с хората извън него. Едно от специфичните неща за констелациите е това, че показват много красноречиво  силата на основните ни нужди - това да принадлежим, правото да заемаме точно определено място и вроденото ни чувство за баланс в процеса на даване и получаване.Думата ”констелация” идва от латинската дума „cum” и “stella”.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.