Знаете ли защо стои буквата "R" в "Mrs."?

Знаете ли защо стои буквата "R" в "Mrs."?
Изписването на учтивата форма Mrs. определено е странно, нали? Най-напред, думата, която то замества - missus - чисто и просто не съдържа буквата "R" в себе си. Да не говорим, че самата дума дори не се използва в писмен вид.

И така, каква всъщност е тайната?
Първоначално, Mrs. е съкращение за "mistress", което е женският вариант на "master". Още от самото начало съществуват различни форми на изписване като maistresse/maistre или maystres/mayster, а произнасянето им също варира.

Думата "mistress" е доста обобщаваща и с нея се нарича както жената-глава на семейство, така и старата дама, която гледа децата. Най-често обаче така наричат омъжената жена.
Постепенно, заради контрация буквата "R" изпада и към края на 18 век, "missis" е най-приетият вариант, докато "mistress" придобива по-ограничено и интимно значение.

Произношението на Mr. също претърпява промяна от "master" до "mister". Тъй като обаче вече има писана дума "mister", която означава "занимание", "занаят" или "умение" (свързана е с "métier"), така Mr. започва да се пише в този си вид.

Източник: Mental Floss, на Бг: manager.bg

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.