Когато любовта си отива

Когато любовта си отива
Хората, които са женени от години или излизат отскоро, посочват сходни причини да искат да се разделят с партньора си. Това са:
- проблеми с характера на партньора,
- нарушаване на доверието (най-често изневяра),
- далечно и студено поведение от страна на партньора.

Топ 3 признака, че любовта си отива


Двойките обаче посочват различни причини, поради които искат да останат заедно. За брачните двойки, най-важните причини са усилията, които вече са вложили във връзката, семейните отговорности и външните бариери (например финансови). Това са хора, които са били заедно средно 9 години.

При хората, които не са обвързани, основните причини да останат са: това, че харесват характера на партньора, чувството на близост и положителните емоции от връзката. Това са двойки, които са заедно от средно две години и нямат деца.

Около половината участници в изследването, независимо от коя група, са имали причини както да останат, така и да напуснат връзката.

„Това, което беше най-интересно за мен е колко амбивалентно се чувстват хората относно връзките си. Те се чувстваха наистина разкъсани. Раздялата е много трудно решение. – казва ръководителката на изследването проф. Саманта Джоел. – Можете да погледнете на връзката отвън и да кажете „Имате неразрешими проблеми, трябва да се разделите“, но отвътре това е изключително трудно, и колкото повече време сте заедно, толкова по-трудно става.“

Повечето хора твърдят, че има неща, с които не могат да правят компромис в една връзка, но често забравят за тях, когато се запознаят с някого.

„Хората се влюбват неслучайно – от еволюционна гледна точка, за нашите предци намирането на партньор може да било по-важно от намирането на правилния партньор. По-лесно е да влезеш във връзка, отколкото да излезеш от нея.“ казва проф. Джоел.

Източник: PsyBlog, на Бг: obekti.bg

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.