Международен ден на йога 2018

Международен ден на йога 2018
През 2018 г. държавите по света отбелязват за четвърти пореден път Международния ден на йога на 21 юни.
Причината светът да припознава йога като изключителна ценност на общочовешката култура се корени в дълбините на знанието и познанието за човека и неговото естествено, природосъобразно себеосъществяване чрез разработени от хилядолетия практики за тялото, ума и интелекта. В съвременния свят йога се практикува масово достъпно и общоприето в различните общества като абсолютна алтернатива на стресовия начин на живот.

И най-незначителното постижение в практикуването на йога дарява човека с вътрешен покой, по-добро здраве, по-хармонични отношения с околния свят, по-добри физически и интелектуални умения, по-голяма трудоспособност, умение за по-успешно преодоляване на трудности от всякакъв характер, позитивизъм, вътрешна радост и стабилност, и много други екзистенциални качества, осигуряващи развитие, удовлетворение и благоденствие на личността.

Йога е една от шестте индуистки философски школи, която приема медитацията за основно средство за постигане на освобождението. Тя е древна наука и начин на живот, открити и предадени хилядолетия назад. Състои се от физически, умствени и духовни практики, чиято цел е да се трансформират тялото и ума.

Йога е била запазена през вековете в областта на Хималайските планини. Това е било възможно, поради подходящата социална, културна и историческа обстановка в тези земи. Днес, йога е част от целия свят. Милиони хора са се обърнали към йога за постигане на здраве, хармония и разкриване на вътрешния потенциал. Йога е начин за справяне със стреса, за постигане на хармонично и изпълнено с позитивни емоции ежедневие. Помага ни да се справим с негативните черти на характера си, за да общуваме по-лесно със самите себе си и с другите около нас.

За да практикуваме Йога правилно и да извлечем максимална полза за нашето здраве и психическо състояние, е необходимо да спазваме няколко прости правила. Трябва да правим упражненията по определен начин, да дишаме правилно, да се научим да релаксираме, да се храним по-здравословно, да усвоим изкуството на медитацията

12 закони на йога, които не позволяват другите да те управляват



Бълария е йога в неделя


Международният ден на йога през 2018 г. ще се празнува в София и още 35 други населени места от различни краища на България.

Основното събитие ще се проведе в София на 24-ти юни от 10:00 часа в Интер Експо Център на бул. „Цариградско шосе“ No147, под патронажа на посланика на Индия.

Йога-практики, йога за деца и бременни, както и йога за възрастни хора, лекции за аюрведа ще се провеждат през целия ден в различните зали на центъра, като всички посетители ще могат свободно да посещават дискусиите и упражненията. През целия ден във фоайето пред зала ВИТОША ще има изложение на книги по йога, здравословна храна – индийска вегетарианска и веганска, аюрведически продукти, сувенири и др.

Уроци по йога



Събитието e съпътствано от изключителна културна програма, представена от водещите изпълнители на най-древния индийски класически музикален стил дхрупад Гундеча Брадърс, носители на голямата индийска награда Падмашри. Те ще имат представления в три града и ще проведат два обучителни семинара.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.