През 2018 г. от 1 до 7 август за 26-ти път се провежда Световната седмица на кърменето. Мотото е  "Кърменето - основа на живота".

Целта на Световната седмица на кърменето е да подчертае огромните ползи от него както за здравето и благосъстоянието на бебетата, така и за доброто физическо и психическо здраве на майката.  В глобален план само 40% от бебетата под 6 месеца са изцяло кърмени, а търсенето на адаптирани млека расте.

Изкуствените храни за кърмачета са в състояние да имитират някои от съставките на майчиното мляко, но формулата не може да замести кърмата, която постоянно променя своите хранителни вещества през периода на кърмене.

снимка: Ивелина Чолакова снимка: Ивелина Чолакова

Кърменето дава най-добрия старт в живота на бебетата и има дългосрочни ефекти както за здравето, интелектуалното развитие и благополучието на детето, така и за кърмещата майка и за обществото като цяло. Кърменето е оптималният начин за хранене на бебетата – здравословен, екологично чист, незамърсяващ околната среда, икономически изгоден.

Десет стъпки към успешно кърмене

Все повече български майки кърмят своето бебе и се подкрепят една друга, казва акушерката Надежда Стаменова от болница "Надежда" и ръководител на училище за бременни по повод Световната седмица на кърменето, която отбелязваме от 1 до 7 август в ефира на БНР:
„Доказано, кърменето на бебето намалява вероятността то да развие диабет в по-късна възраст. Кърменето е емоционален процес. То укрепва допълнително емоционалната връзка между майката и бебето.
Що се отнася до съветите как да се спазват режими, какво да препоръчаме на младите майки - няма режим. Това, което трябва да правят, е да следват сигналите на бебето си. Ако то иска да се храни, дават храна, кърмят. Ако то спи, значи се спи. Кърменето на поискване - когато бебето покаже, че има нужда от сукане - е най- добрият вариант, защото детето знае точно кога му трябва храна“.