Съществуват специфични поведенчески модели, които сочат, че връзките са стигнали до застой или от самото начало не са били автентични. Психолози посочват конкретни думи и изрази, които разрушават доверието в отношенията и често са сигнал, че партньорът ви вече не ви обича.
Ето някои от фразите, които влюбеният никога няма да каже:

- „Не съм длъжен да ти се обяснявам!“
Разбира се не трябва да подлагаме партньорите си на кръстосан разпит и да ги караме да докладват всяка своя стъпка, но е нормално да споделят как е минал денят или какъв проблем имат. Ако няма желание да го прави, вероятно не се интересува какво мислите.

- „Това не е мой проблем“ или „Това е твой проблем.“
Подобна фраза е ясен знак, че връзката отива към своя край. Ако партньорът ви не се интересува от вашите чувства, дори когато имате нужда от помощ, просто не изпитва нищо към вас.

- „Ако не ти харесва, намери си някой друг.“
С тези думи партньорът ви се опитва да ви манипулира. Вярва, че просто трябва да приемете неговите недостатъци, а ако не ви харесва – свободни сте да напуснете. Човекът, който обича, държи на връзката повече, уважава мнението на партньора и е готов да прави компромиси.

- „Не ти вярвам.“
Тези думи често се използват или от най-неуверените, или от най-властните партньори. Това са хора, които изискват обяснения дори в ситуации, за които нямате никаква вина. Често този човек търси повод за скандал или разпадане на връзката.

- „Прави каквото искаш.“
Тази фраза ясно сочи, че партньорът ви проявява безразличие и дистанция спрямо вас. Не се интересува какво решение ще вземете в трудна ситуация или дали можете да се справите с даден проблем. Не проявява интерес към нищо в живота ви, което не го касае пряко.
Човекът, който обича, се интересува от вас и ще ви помогне да направите своя избор и няма да ви остави на кръстопът. Макар че не е добре да се гради връзка, в която се допитвате до партньора си за всичко.

- „Прекалено много го мислиш.“
Партньорът може да каже тези думи, ако се опитвате да го накарате да се почувства виновен. Разбира се, винаги има шанс наистина да се пренавивате. Имайте предвид обаче, че подобна фраза не се брои за отговор. Дайте си време да обмислите проблема и спокойно споделете с партньора си какво точно ви тревожи. Помолете го за обяснение. Ако обаче повтаря, че „Твърде много го мислите“, това означава, че не се интересува от вас и вашите чувства.

- „Наистина те обичам.“
Как така? Нали казва, че ме обича? – би казал всеки. Но думата „наистина“ обикновено се използва, когато партньорът се чувства виновен и се мъчи да докаже, че още ви обича. Тези думи понякога се използват за оправдание на неприемливо поведение.

Възможно е понякога един от партньорите, да „изръси“ някоя от изброените фрази, ако е ядосан, раздразнен или наранен. Ако човекът до вас използва често една или повече от тях, това е алармен сигнал, че не ви обича истински и се опитва да ви манипулира. Ако във вашата връзка не присъстват подобни думи, можете да бъдете убедени в искреността на неговото или нейното „Обичам те!“

Източник: Psychologists Name the Phrases Signifying That Your Man Doesn’t Love You Anymore - https://brightside.me/inspiration-psychology/psychologists-named-words-that-signify-that-your-man-doesnt-love-any-more-427160/