Фрида Кало

Фрида Кало
Има една жена, името на която е като легенда - Фрида Кало. И тя не е актриса или певица, а художничка. И се сещате веднага за цветя и някой от нейните портрети

Коя е Фрида Кало?
Магдалена Кармен Фрида Кало и Калдерон (Magdalena Carmen Frida Kahlo y Calderón) е родена на 6 юли 1907 г. Тя е
мексиканска художничка, представителка на така нареченото „наивистично изкуство“, известна с непокорния си дух и неконвенционалния си стил както в изкуството, така и в личния си живот.

Автор е на 143 картини, 55 от които са автопортрети. Както тя, така и съпругът й имат комунистически убеждения.

Нейното творчество е смесица от реализъм, символизъм и сюрреализъм, примесено с мексикански национализъм и фолклор. Съпруга е на известния мексикански стенописец Диего Ривера. В същото време Кало има открити любовни извънбрачни връзки, както с мъже, така и с жени.

Нейният живот е белязан от нещастието да се зарази от полиомиелит и по-късно от сериозна катастрофа през младежките й години, които я приковават на легло в продължение на дълги периоди от време, подлагайки я на 32 операции.

Тематиката в нейното изкуство се върти около нейната биография и собственото й страдание.

През 1939 г. показва картини във Франция, благодарение на покана от Андре Бретон. Една от творбите в тази изложба, която в момента е в центъра Помпиду, става първата картина от мексикански художник, придобит от Лувъра. Прави първата си самостоятелна изложба в Мексико малко преди смъртта си. Нейното творчество става известно и получава международно признание едва след смъртта й, особено от 1970 г. насам.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.