Лудвиг Мис ван дер Рое (Ludwig Mies van der Rohe) е германски архитект. Заедно с Валтер Гропиус и Льо Корбюзие е смятан за един от пионерите и най-видни майстори на модернизма. Той е третият и последен ръководител на известната школа Баухаус до закриването ѝ под натиска на нацисткия режим през 1933 г.
Стилът, който създава, се характеризира с „чистота и простота“ на формите и линиите, и добива широка популярност с термина минимализъм. Тази концепция се превръща в едно от най-влиятелните течения в архитектурата на ХХ век. Мис е широко известен с употребата на афоризма: „Малкото е повече“ („Less is more“).
Освен сградите, на него дължим и един стол - Кресло „Барселона“ (brno chair и Barcelona chair)

Barcelona chair , photo knoll.com

Минимализмът е стил в изкуството, дизайна и архитектурата, който се характеризира с максимална изчистеност на формите и пестеливост на средствата, основан на принципа "Less is more" (По-малкото е повече).

Минимализмът не е просто стил, а начин на мислене, насочен срещу алчната ненаситност на съвременния свят и противоположност на шаренията и шума, които ни заливат отвсякъде.

В днешното общество човек непрекъснато се стреми да придобива нови и нови неща. Това носи със себе си бъркотия, дългове и тонове стрес.

Минималистичният начин на живот означава да изхвърлиш всичко, от което не се нуждаеш, и да се концентрираш върху онова, от което действително имаш нужда. Да спреш да се затрупваш с предмети и да се освободиш от всичко излишно. От това има както очевидни ползи: по-малко стрес, подреден дом и спестени пари - така и по-дълбоки житейски последствия.

8 предимства на минималистичния живот


1. Повече място за важните неща. Когато изчистваме шкафовете и гардеробите, създаваме пространство и покой. Можем да дишаме свободно. Създаваме място, което да запълним със смисъл, вместо с вещи.

2. Повече свобода. Трупането на вещи е като котва, държи ни на едно място. Изпитваме ужас да не изгубим притежанията си. Откажете се от това и ще преживеете небивала свобода - от алчността, от дълговете, от притесненията и претрупването с работа.

3. Повече време за здравето и хобитата. Когато прекарвате по-малко време в опити да догоните съседите, се отваряте към нещата, които обичате и нещата, за които никога не ви остава време. Всички казват, че нямат време, но колко хора действително спират и се замислят в какво им минава времето? Може да прекарате деня с децата си, да потренирате, да прочетете книга. Замислете се обаче колко часове губите всяка седмица само в пазаруване...

4. По-малко стремеж към материални придобивки. Всички вещи, с които се обграждаме, само разстройват вниманието ни, като напразно се мъчат да запълнат една бездна. Медиите ни бомбардират с реклами, които обещават щастие чрез материални придобивки. Това е задънена улица - тя няма да ви изведе при щастието.

5. Повече умствен покой. Когато се вкопчваме в материалните блага, си създаваме напрежение, защото се страхуваме да не ги загубим. Опростявайки живота си, губите привързаността си към тези неща и постепенно си изграждате едно по-спокойно съзнание. Колкото по-малко неща имате, за които да се тревожите, толкова по-спокойни сте.

6. Повече щастие. Когато разчиствате живота си от излишното, щастието идва естествено, защото се обръщате към нещата, които имат най-голямо значение. Многото неща закриват истинската същност на живота. Повишената ефективност също ще ви донесе щастие - когато преразгледате приоритетите си, ставате по-концентрирани и откривате радостта от по-бавното темпо.

7. По-малко страх. Будистките монаси не се страхуват от нищо, а не се страхуват от нищо, защото нямат какво да губят. Каквото и да правите, можете да се справите отлично, ако не страхувате да изгубите това, което имате. Разбира се трябва да предприемете необходимите стъпки, за да имате покрив над главата си, но трябва да знаете, че има няма нищо толкова страшно, колкото самия страх.

8. Повече увереност. Минималистичният начин на живот е свързан с това да се откажеш да следваш утъпканите коловози, да не разчиташ на обстоятелствата и придобивките, а на собствените си сили, и да намериш своя начин да бъдеш щастлив.

Източник: Lifehack.org