Анна Бурда (Леммингер) 28 .07.1909 — 3 .11.2005


Създателка на списание "Burda moden"


Една жена, която иска три неща – да бъде красива, да има успех и да е щастлива. Да направи кариера, да се влюби, да има деца и да заработва сама парите си.

Ежедневна мода за цялото семейство, това е идеята на Ане Бурда. Кройките й помагат на любители сами да шият дрехите си и превръщат домакинята Бурда в издател от световна величина

Историята на Burda Moden или как обикновената домакиня създаде най-голямото модно списание


Безсмислено е да мечтаеш за скъпите толаети на Диор, ако нямаш пари, затова можеш да си ги ушиеш, по свой вкус и за парите, които имаш. Така е разсъждавала 17-годишната Анна, която още толкова млада е знаела каква трябва да бъде модата и добре облечената жена. Модата трябва да разкрива човека, такъв, какъвто той иска да се вижда и да бъде приеман от останалите

Анна Бурда е родена на 28 юли 1909 г в Офенбург, Германия. Завършва търговско училище и се омъжва за Бранц Бурда, който е собственик на малка печатница. Те са бедни, но това не я смущава да бъде предприемчива.

Своята кариера Бурда започва през 40-те години на 20-ти век. През 1949 г. дава името си на новото издателство. Идеята е проста - в разорената от войната Европа жените, независимо от всисчко, искат да изглеждат красиви, а нямат пари за скъпи тоалети.

Това определя и мисията на Бурда - списание, с помощта на което, всяка домакиня да може да си шие сама елегантни тоалети.  Така се разжда издателската империя Бурда. Пърият брой на списанието излиза през 1950 г. А след 15 години, през 1965 г, тиражът достига един милион.

Днес списание Бурда се разпространява в повече от 100 страни на 20 езика.Паралелни, кръстосващи се и разминаващи се линии. Който и да било мъж би припознал в рисунката план за конструирането на самолет, но повечето жени веднага разбират за какво става дума: указание, което ти дава възможност да скроиш сама роклята-мечта. Идеята е на Ана Бурда, собственичка на най-голямото в света модно издателско дружество "Бурда-моден".

"Идеята ми беше да правя мода за жени, които имат вкус, но нямат средствата да си купуват дрехите, които желаят."