Интелигентното дете лъже

едно изследване, резултатите от което се появиха в българската преса - интелигентното дете лъже - всяка майка иска да има най-доброто и най-умното дете, но коя майка иска нейното дете да лъже. Затова ще направим следващата крачка - ще се опитаме да разберем кои са причините за детската лъжа

Причини за детската лъжа

pinokio-1

Пинокио - всеки и малък и голям знае кога и защо му расте носаРезултатите от изследване на университета в Торонто, в което са участвали 1200 деца на възраст от 2 до 17 години сочат, че само една-пета от двугодишните деца могат да лъжат, като тази способност вече се среща при 90-процента от 4-годишните. Децата, които лъжат, носят в себе си интелектуалния потенциал да се справят много по-добре, когато пораснат, сочат резултатите от изследването. Сложните мозъчни процеси, водещи до формулирането на лъжа, са знак за висока интелигентност на детето.

Д-р Канг Лий, директор на Института за изследване на децата към университета, посочва: "Родителите не трябва да се притесняват, ако детето им лъже. То няма да се превърне в патологичен лъжец. Почти всички деца лъжат. Лъжата е знак, че са достигнали нов етап от развитието си, при което тези, които имат по-добро когнитивно развитие лъжат, тъй като могат да покриват следите си." При този сложен процес детето вече може да изтласква истината назад в мисълта си.

В хода на изследването е било установено, че детската лъжа не е обусловена от особености на възпитанието. Могат да лъжат всички деца, но всяко дете го прави по различен начин. Ако детето лъжи за малки неща, това не означава, че би излъгало в сериозни ситуации.