Здравословно тегло – здравословно кръвно налягане


Хипертонията – повишено кръвно налягане


На 17 май се отбелязва Международния ден за борба с хипертонията. Това е повода , по който лакарите напомнят, че поддържането на здравословно тегло може да ни  предпази от високо кръвно налягане.

Изчислено е, че повече от половината от населението на Европа е с наднормено тегло или затлъстяване. Над 1 милиард  по света са с наднормено тегло и от тях 400 милиона са със затлъстяване. Тревожен е и фактът, че едно от шест деца в света е със свръхтегло. 

Талия над 102 сантиметра за мъжете и над 88 сантиметра за жените показва повишена заплаха от сърдечно - съдови заболявания.

hypertension

Затлъстяването е рисков фактор номер едно за повишено артериално налягане. При хората със затлъстяване хипертонията се среща 6 пъти по-често.

Статистиката сочи, че пълните хора са по-рискови за инфаркти и инсулти. Телесното тегло има както пряк, така и косвен ефект върху сърдечносъдовите заболявания, мозъчния инсулт, захарния диабет, бъбречните заболявания.

Затлъстяването се свърза с урбанизацията, с нездравословно хранене и с намалена физическа актнивност. Енергийният дисбаланс – хронично състояние на позитивен калориен баланс - води до натрупване на излишна мастна тъкан както подкожно, така и около жизнено важните органи- около сърцето, кръвонисните съдове, бъбреците. Мастната тъкан и специално излишната  висцерално разположената ( в корема, около органите сърцето и съдовете) е активен орган, който излъчва биологично активни атерогенни субстанции. Те водят до сериозни увреждания на органите и съдовете, до значително по- тежко протичане  и по- трудно овладяване на метаболитните заболявания и усложнениея.

Затлъстяването се определя като резултат от взаимодействието между генетични фактори 30-40% и фактори на околната среда и начина на живото - 60-70%.Специалистите са категорични, че понижаването на наднорменото тегло с 5 до 10 килограма ще осигури по-добро здравословно състояние. Затова българските лекари се обединяват за  голямата Европейска инициатива – първият

Европейски ден за борба със затлъстяването - 22ри май 2010 г.„5-10 за по-здрава Европа„