за разходките сред природата и още един плюс за времето прекарано навън в движение освен добро настроение, здраве и самочуствие

Разходката навън подобрява нашия интелект


Учените доказаха, че разходките на чст въздух, времето прекарано сред природата могат да повлияят на нашия интелект и да повишат нашия IQ. Колко време трябва да бъдем сред природата за да повишим своя интелект.

Бил е проведен експеримен с участието на 100 жени и мъже, които водят заседнал начин на живот. Доброволците разделили на две групи – едната водила предишния начин на живот, а другата трябвало да извършва регулярни разходки през седмицата на свеж въздух.

След една година специалисти от Университета в щата Илинойс сравнили интелектуалните способности на представителите на двете групи.

Оказало се, че тези, които прекарвали повече време на свеж въздух значително повишили показателите на своето IQ, пише в статия в Daily Mail.

walking-holiday

Изводът до който достигнали учените е, че в седмицата трябва да има поне 3 разходки на чист въздух с продължителност 40 мин.

Темпото на ходене няма значение.

Този резултат се обеснява с това, че благодарение на разходките се подобряват връзките между отделните участъци на мозъка, което спомага да се предотврати влошаване на паметта, което настъпва свъзрастта и дори да се повишат интелектуалните способности