Горска баня

Горска баня
Източните практики, като йога, тай чи и медитация – добиха огромна популярност в западната култура през последните десетилетия, защото носят релаксация в динамичния живот, фокусират вниманието и предлагат душевен покой.

Според изследване, цитирано от Washington Post, американците прекарват средно 87% от деня си на закрито и 6% от времето в автомобилите си. За България данни не открих, но като се има в предвид, че София е един от най-змаърсените градове в Европа, предвижването в града е свързано с много нерви и задръствания, а на работното място може да прекарате и повече и от 8 часа седнали, то необходимостта от движение и контакт с природата става жизнено важна. Това, разбира се, се отразява на здравето и всички лекари препоръчват повече време сред природата.
Това води до увеличаване на последователи на японската практика Shinrin-yoku, или Горска баня.


Да общуваш с дърветата

Shinri nyoku (Синрин-йоку») на японски означава горска баня, същността на тази терапия е да се наслаждаваш на природата в търсене на единение с нея. това е уникален метод за борба с депресията си стреса (без доктори и без таблетки)
В Япония и Южна Корея е официално призната. научно доказано е, че намалява агресията, нивото на хормоните на стреса в кръвта, като повишава продуктивността и имунитета.

Как да използваме енергийната мощ на дърветата?
Тази терапия е измислена от японското Министерство на земеделието през 1982 г. и името й буквално се превежда „Да поемеш горска атмосфера“ – да изпълниш дробовете си с чист въздух, натурални гледки, звукове и миризми, които според японците се отразяват чудесно на физическото и ментално здраве.

Горската баня е особено популярна в Калифорния, където има школи, учители, сертификати и дори списък на чакащите за тях.

За разлика от добре познатия планински туризъм, Горската баня не набляга на ходенето, а на забавянето на темпото. Важното при нея е участникът да се наслади на природата, като изключи скоростния си начин на живот за малко.

Японците са доказали, че хората, които практикуват тази терапия, са с по-ниско кръвно налягане, по-стабилни сърдечни показатели и по-ниска концентрация на кортизол – хормона на стреса, в сравнение с хората, които живеят само в града. Подобни изследвания във Финландия и САЩ показват и намаляване на нивото на агресия, депресивни състояние и напрежение при практикуващите. Имунната система като цяло също се подобрява след горските бани.

Някои учени свързват тези данни с фитонцидите – летливи съединения на етеричните масла, отделяни от растенията, способни да убиват микробите. Друга причина за подобреното състояние на практикуващите може да е ефектът от благоговението пред красотата на природата.


Подобен ефект върху здравето на астронавтите има наблюдението на земята от космоса.

снимките са направени на Витоша, като се тръгне от Златните мостове, Момина скала, по пътеките до Боерица, след това хижа "Кумата" и обратно до Златните мостове

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.