Какво да вземем, когато отиваме на къмпинг?

Какво да вземем, когато отиваме на къмпинг?

 

Много от нас обичат тишината, покоя и красотата на природата и се наслаждават на почивка извън шумните курорти. Истински можем да се отпуснем действително, когато сме далеч от шумотевицата и хората.
Времето сред природата е време за релакс с много здравословни ползи.
Време прекарано сред природата в движение в добра компания - това е рецепта за идеална лятна ваканция.
Да отидеш на къмпинг в планината или край морския бряг или някоя река, да слушаш вечер пукането на огъня и песента на щурците, а над теб да е безкрайното небе.

Какво е добре да вземем, когато отиваме на къмпинг?



Момент от изкачване на Олимп. Опъване на палатката на хижата


Важен момент: Зависи как ще пътувате. Ако сте от щастливците с кемпер е едно. Ако можете да си позволите една спретната каравана, но от онези, които с едно копче стават на истински дом...

Когато сте с кола е друго.

Когато сте на планински преход може да носите всичко на гръб и палатката и храната. Възможно е да сте група и да има транспорт в който да е багажа, а вие да се движите пеша или с колело между отделни точки - къмпунг, където да разпъвате палатките. Зависи колко хора сте, зависи и за колко време. Зависи колко далече от населени места. Зависи и за колко време ви е необходима храна.

Това ще бъдат насоки в общия случай, а опита, финансите и коло често ходите на къмпинг или спите сред природата определя в какво ще инвестирате. Имайте в предвид, че теглото е много важно, газов котлон, който тежи 200 г е много по-скъп от този,  който може да ползвате обикновено. Същото е и при палатките и др екипировка.

Технологиите се развиват. Всяка една мултифункционална джаджа олеснява летуването сред природата. Една добре оборудвана и олекотена палатка, снабдена с повече опции би ви зарадвала. Или нови туристически обувки или пък по-удобно къмпинг оборудване или лек, но топъл спален чувал. Един хамак също не би ви бил излишен в багажа.

Да отидеш на къмпинг е приятно занимание, най-вече през лятото. Особено предпочитано е от тези, които обичат да са сред природата – плюс, който липсва на почивката в хотел.

Къмпинкуването, не се слави с особено добра репутация. Често се свързва с редица неудобства като липса санитарни помещения, пиянски изпълнения и всякакви насекоми. Например, преди години бях приятно изненадана, че на къмпинга преди хижа Вихрен има тоалетна. В Европа има къмпинги с много удобства. Но ако сте тръгнали към базов лагер на 4 000 м - очакванията са други.

Къмпингите имат и положителни страни - може да спестиш пари, чист въздух, природа, красиви гледки, лагерен огън... Има хора, които не могат да си представят да спят на палатка. Когато организираме пътешествие планираме, ако има движение на 4-5 нощувки да има една на хотел или хостел. Така е при велопреходите - на няколко нощувки една е в голя град и на хостел.

 

Ето кратък списък на необходимото оборудване, от което се нуждаем, ако сме любители на почивките на открито:

- Палатка Препоръчително е да купим най-добрата, която можем да си позволим, уверявайки се, че е достатъчно закрита. Важно условие, което различава опитните от начинаещите туристи.

- Спален чувал Удобен спален чувал. Лек и топъл. Освен че е добре да бъде по-мек, трябва да бъде и по-плътен, за да може максимално да изолира тялото ни от студ вечер. Колкото по-дебели са дрехите ни за спане, толкова по-добре. Дори и в по-топлите месеци. Теглото и обема, както и температурния диапозон са определящи за цената. Може да имате няколко. На морето може да се спи и с такъв от магазина, но за планината трябва да избирате разумно. Има предложения за хамак - сгъва се и се заема малко място - вземете си такъв, поне един.

-Сгъваемо барбекю Практичен, отваря се и се затваря лесно, лек е и не заема почти никакво място. Подходящо е за печене на всякакви храни – различни видове меса, риба, зеленчуци. Ако сте с кола вземета такъв - вечери край огъня и вкусна храна (вярно е, че мидите стават вкусни и печени на ламарина)

- Хладилна чанта Запазването на храната и напитките охладени, освен лукс, е и доста важно условие за да съхраним храната. Особено, когато става въпрос за месо. А и кой би отказал една студена бира след хранене? Може да използвате и бутилки с вода замразени във фризера и сложени в чанта с храна. Но, за да се охлаждат ви трябва да замразите охладителите. Или да търсите вариант с ел охлаждане.

-Сгъваеми столове маса Ако сте с кола вземете си комплект, има различни предложения в магазните. Освен че са практични, те са и много удобни. Много по-добре е да има къде да седнем, когато сложим храната на барбекюто, особено, ако ще стоим дълго време.

-Фенер Осветление. Нещо, което не трябва да забравяме, защото ще ни е от много голяма полза. В специализираните магазини се предлагат различни видове - бензинови, газови, електрически. Или такива на слънчева светлина (по-скъпи са, но ние ги ползваме и на вилата, когато спрат тока)

-Зарядно за батерии на слънчева светлина Дигиталните технологии ни правят зависими от телефони и таблети - те са ни необходими за комуникация, навигация, за четене...

Вижте в това видео, публикувано от Top 10 Zone в YouTube, на какви още джажди може да се насладите по време на вашата къмпинг почивка.

Ето какво трябва да вземете със себе си когато отивате в планината, на къмпинг, на море. Съветите са на Умна раница 

За да не оставяме следи след себе си в  природата проверите преди път дали и вашата раница е умна:) ???? Коментарите в скобите са мои. Ето какво включва чек-листа:
- метално канче за напитки (лека, удобна, практична метална чаша за многократна употреба. може да бъде с капаче и с калъф)
- бутилка за многократна употреба (вашата бутилка, удобна, лека, с дръжка, може да е метална или от специана пластмаса)
- прибори за многократна употреба – виличка, лъжица, нож (в спортните магазини може да си купите такъв прибор, удобни са)
- купичка и/или чиния (добър вариант е комплект съдове - по-голям с капак и 2 или 4 дълбоки чинии, за да може да готвите. леки са и заемат малък обем)
- торбичка от плат (+1 причина да станете фенове на рекламните торбички от плат, удобни са от пренасяне на багаж до бране на билки)
- лек туристически чаршаф или спален чувал (задължително! си носете лек спален чувал и постелка)
- тоалетна хартия (вместо мокри кърпички!)
+ джобен пепелник за пушачите
+ козметика, която не съдържа микропластмаса, най-добре домашна (липсата на слънцезащитен крем може да прочини неудобство и при зимен преход, носете и балсам за устни, ластичен бинт, пинсета, личните ви лекарства)
И да не забравим - едно пликче, в което да събираме боклука си и да го свалим долу :)????

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.