Ходили ли сте скоро на Витоша през лятото? Сигурно сте видели хора, които ходят боси с обувки в ръка. На мен ми се случва постоянно да срещам боси по Панорамната пътека. И аз ходя боса там. Срещала съм и нагоре по пътеките в Бистришко Бранище. Мен там е малко страх, за да не срещна и настъпя някоя змия.
Ако имате възможност по някоя планинска пътека, ако се разхождате покрай морето, събуйте се и походете боси. В началото ще ви е трудно, след това ще ви убива на места, а след това ще ви и хареса. Събуйте се вие, детето ви... и вървете, краката ви просто ликуват.

Това, което ми се иска да добавя – ходенето без обувки е полезно. Когато имате възможност ходете боси. По тревата, по пясъка, по горската пътека…. А в къщи използвайте тази възможност и се чувствайте удобно, като оставите краката си да дишат…

А може и тази песен да са тананикате:


Боса по асфалта вървя си,
свиркам си и нищо не търся -
просто детски навик още в мен живее.
Боса по асфалта минавам,
знам че няма мода такава -
просто детски навик още в мен живее.5 ползи да ходите боси


Босото ходене ни прави не само по-стабилни, но има и куп ползи за здравето и за психиката. Кои са те?

1. Намалява рискът от изкълчване и наранявания
Обувката променя естественото движение на крака. Това е особено изявено при децата. Когато крачето им е стегнато в обувка, ставите се натоварват, а мускулите – отслабват. Колкото по-слаби са те, толкова рискът от изкълчвания и наранявания нараства.
Дори най-удобната обувка променя анатомия и формата на стъпалото. Тя нарушава механизма на движение, променя центъра на тежестта и разпределението й.
Експерти твърдят, че преди изобретяването на обувките, сме били по-здрави. И дават пример с хората от племето Зулу, които до ден днешен ходят боси, и които са по-здрави от европейците.

2. Допирът до земята прави акупунктурен масаж
Стъпалото е така чувствително както и пръстите на ръцете. На квадратен сантиметър в него са съсредоточени най-много рецептори. Всички те се "събуждат" , когато ходим боси, активно масажирайки биологично активни точки - над 72 хиляди, според китайската медицина. Всяка от тях е свързана с един или друг вътрешен орган и активизира работата му.
Така ходенето бос осъществява най-добрият природен масаж. Чувствителните микрокомпютри на краката излъчват импулси към цялото тяло, успокояват стреса и събуждат положителни емоции

3. Сваля напрежението, намалява стреса
Проучвания доказват, че допирът на стъпалата до земята намалява емоционалния стрес, сваля напрежението, тревожността и умората. И е лек при безсъние.

4. Кракът е по-стабилен, равновесието - по-добро
Като стъпалата усещат неравностите, по-лесно намират равновесие и са по-стабилни отколкото, ако са стегнати в обувки. Ако малкото дете е босичко, то се придвижва по-стабилно върху повърхност, която не носи риск от нараняване - мокет, паркет, балатум, дъски, теракот ..
Дори дебелите хора, когато се събуят боси, облекчават напрежението в ставите. Според проучвания – средно с около 12%.
Кракът иска да усети стабилност - ако е с обувка, го постига с по-голяма сила на стъпване и "набива крак" като войник при маршировка.
Докато на босо, всеки усеща своето равновесие, разпределя естествено тежестта по цялото стъпало и омекотява стъпката с помощта на цялото тяло.

5 . Разтоварваме се от статичното електричество
“Изолацията” от земята, която осигуряват обувките, ни превръща в електростатична машина. Натрупваме положителни заряди и при всяко рязко движение от нас "хвърчат искри".
Тези положителни електрически заряди може да са причина за главоболие, липса на тонус и за нарушения на съня.
А ходейки боси, ние “се заземяваме”, разреждаме статичното електричество, което ни вреди, и босото ходило го „предава“ на земята.

Джапанките вредят на здравето - Експертите препоръчват на хората да не бягат, да не ходят на дълги разстояния и да не шофират с джапанки