Децата и зимният студ

Децата и зимният студ
Със сигурност ще чувате различни мнения – едни майки ще твърдят, че не бива да извеждате детето навън, ако времето е много студено, други пък ще ви убеждават, че и в мразовити дни детето трябва да е на разходка, защото така то се калява. Някои от приятелките ви ще се учудят колко студено е у вас и как рискувате мъничето да настине, други пък ще ви попитат как издържате на тази жега и ще ви предупредят, че така ще изнежите детето. Кой всъщност има право? Предлагаме ви няколко ориентира кое според специалистите е най-правилно…

1. Много от майките, да не говорим за бабите, се притесняват от минусовите температури и се страхуват да извеждат децата навън… Каква „хигиена“ на разходките е желателно да се спазва?
През зимния сезон новороденото дете може да се извежда навън още след втората седмица, ако температурата на въздуха на открито е над 10°С. Разбира се, необходимо е няколко дни след прибирането му от родилния дом, преди първата „голяма“ разходка, да се започнат „тренировки“. В продължение на 4-5 дни детето се държи на отворен прозорец в стаята. Започва се с 5 минути, като времетраенето постепенно се увеличава с по 5-10 минути на ден, докато достигнете до 30 минути. За първата разходка на новороденото изберете безветрен и ясен ден. Тя може да продължи от 15 минути до най-много 30 минути. В следващите дни и седмици постепенно увеличавайте продължителността на разходката, съобразявайки се с климатичните условия. При спокойно и ясно време можете да разхождате детето си навън при температури над 0°С, а при температура около 5°С след 6-месечна възраст хлапетата могат да престояват навън до 2 часа. През зимата най-подходящото време за разходка е между 11 и 16 часа, когато температурите са най-високи.

2. Какви мерки трябва да вземем против вятъра, слънцето и студа, за да защитим детето?
Избягвайте разходките при ветровито време! Когато има вятър, покрийте детската количка, така че детето ви да не е директно изложено на неговия порив. През студения период бебешката кожа изисква специални грижи, като изключително подходяща е употребата на емолиенти. Не забравяйте, че кожата на мъничето може да изгори дори и през зимата и при облачно време, тъй като 80% от UV лъчите могат да преминават през облаците, а освен това се отразяват от снега. Затова е удачно дори през зимния сезон да използвате слънцезащитен крем, разбира се, като го нанасяте само по откритите части на тялото. За новородените и кърмачета под 3 месеца избягвайте прякото излагане на слънце. Иначе най-сигурна защита от вредните лъчи могат да осигурят слънчевите очила, закупени от оптика и с гарантирана UV протекция.

3. След изкарана настинка/грип игрите навън разрешени ли са?
Ако детето е било болно, не го разхождайте, докато не се възстанови напълно. Удачно е да изчакате от 5 до 7 дни, преди да започнете отново да го извеждате в парка, като междувременно си правете малки „разходки“ на терасата. Важно е обаче да не забравяте редовно да проветрявате помещението, в което се намира детето.

4. Кога е време да спрем игрите в снега и да приберем детето у дома?
Играта е най-важната дейност в живота на детето – тя развива фантазията, подтиква мисленето, обогатява езика, развива способността за изразяване и за общуване! Първите прояви на игра представляват обикновен контакт на детето с всичко, което му е интересно и достъпно. Ако времето навън позволява и то е облечено адекватно за сезона, с топли непромокаеми обувки, игрите могат да продължат и няколко часа. Разбира се, необходимо е периодично да проверявате дали нослето, ушетата, ръцете и краката на детето не са студени. В случай че са топли, няма от какво да се притеснявате. Ако обаче не са – време е за прибиране у дома.

5. Как трябва да обличаме детето, за да избегнем претоплянето или пък да не рискуваме да го простудим?
За да предпазим децата от настинка, често прекаляваме с дебелите дрехи. Запомнете златното правило – топли не многослойното облекло, а правилно избраното. Имайте предвид, че най-ефективно пазят от студа дрехите от памучни и естествени материи. За ориентир по отношение на това как да бъде облечено бебето за зимна разходка служи следното правило – облечете детето като вас, но с една допълнителна дрешка отгоре. Желателно е през студените дни мъничето да бъде облечено с три слоя дрехи – памучна камизолка, боди, жилетка, а за крачетата – топли чорапки. Изключително практичен за сезона е гащеризонът, тъй като топли кръстчето и не позволява намокряне в тази зона. Не забравяйте шапка, която трябва да покрива ушите и челото, шал и ръкавици.

6. Какви правила трябва да спазваме за обувките?
При избора на обувки добре е те да са от естествена материя, която да позволява на крачето да диша и да не се запарява. Подметката на обувката трябва да е гумена и с грайфер, за да не се пързаля, да е достатъчно дебела, за да предпазва, и достатъчно гъвкава, за да е удобна за ходене. Когато избирате обувки за зимата, желателно е да бъдат с вътрешна вълнена подплата и непромокаеми, за да запазват крачетата топли и сухи. За да изберете подходящия номер, измерете крачето на детето си и заложете на обувки с до един сантиметър по-големи.

 7. Да слагаме ли шала през устата или не?
Има разнопосочни мнения по въпроса. Някои го препоръчват, тъй като така се създава възможност за затопляне на вдишвания въздух и се създава импровизирана бариера срещу циркулиращите във въздуха болестотворни микроорганизми. Други пък отричат този начин, защото така се създава предпоставка за получаване на конденз върху шала при издишването на топлия въздух. При температури около нулата това води до формиране на ледена кора. Така вдишваният въздух не се затопля, а напротив – става още по-студен и носоглътката не успява да го затопли до нужната температура. Ако непременно държите детето ви да носи шала си през устата, носете втори за смяна при необходимост. Лично аз препоръчвам, ако температурите навън не са много ниски, шалът да бъде завит под брадичката на детето.

8. През зимата се опитваме да компенсираме студа навън с много топло вкъщи, като пускаме радиаторите, климатиците и печките на максимална степен…
Температурата в стаята, в която спи бебето, трябва да е между 17 и 20°С, което е доста по-ниско от това, което родителите обикновено си представят, че е необходимо за новороденото. Препоръчително е детето да бъде облечено с толкова дрехи, в колкото и вие самите бихте се чувствали добре, ако трябваше да спите без одеяло. Обличането на твърде много дрешки и включването на допълнителна печка или климатик в стаята с цел повишаване на температурата крият рискове от претопляне на детето. Тоест – ако мъничето е прекалено облечено и/или температурата в стаята е твърде висока, кожата му не може да диша и да се охлажда и това може да доведе не само до претопляне, но и до топлинен удар.

9. Каква трябва да бъде температурата вкъщи, когато имаме бебе или малко дете? Вярно ли е, че бебетата и децата обичат да спят на по-студено?
Най-подходящата температура за отглеждане на доносено новородено дете е 23-24°С, за недоносеното – 25-26°С. За децата над 1-годишна възраст оптималната стайна температура е 20-22°С, като по време на сън тя може да бъде с 3-4°С по-ниска (т.е. от 17° до 20°С).

10. Много родители обуват чорапки на детето в леглото, за да пазят крачетата топли. Това правилно ли е?
Няма стриктни правила по този въпрос. Ръцете и стъпалата на новороденото бебе са по-студени, затова е удачно през първите месеци то да носи чорапки и докато спи.

Източник: www.prakticheska-pediatria.net

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.