В стремежа да отслабнем намаляването приема на калории е основната стъпка. Също толкова важно е обаче и по-обилното им горене чрез повишаване на физическата активност.

Защо се отслабва по-трудно със спорт  
Или защо пътят към стройната фигура започва в кухнята ви


Като най-ефективно средство за горене на калории, фитнесът предлага решения. И тук като във всяк начинание ви трябва човек, който да ви покаже какво и как да правите по по-добър начин, за да има по-голям ефект. Без да навредите на тялото си. (От травми, падания, мускулни болки никой не е застрахован). Това започва с избор на правилното място за трениране, така и на треньор. Може да бъде фитнес зала, може да бъде у дома, може и в парка или на морския бряг. Важното е да бъде с добро настроение и да се стремите да извършвате максимално правилно движенията, като следвате и желаното (оптимално) време за правенето им. Темпо и дишане.

Правилото е лесно: Кратка интензивна тренировка гори калории


Те горят калории по-интензивно от всеки друг тип физически занимания и съставляват основна част от режима на хората, които спортуват, за да отслабнат. За изпълнението на някои от най-активно горящите калории упражнения дори не се налага посещение на фитнеса.

Топ 5 най-ефективни упражнения за горене на калории

Изчисленията на база на изразходването на калории за един час тренировка показват, че в топ 5 се нареждат следните физически дейности:

- Бягане с поне 15 км/ч – 850 ккал на час - това е спринт, за сравнение ходене с 6 км/ч е бързо ходене
- Скачане на важе – 800 ккал/ч - това е любомо от детството като скачането на дама и въже и е основно упражнение в кросфита, така че не отлагайте покупката на въже и започвайте (отново) да скачате
- Интензивно плуване – 715 ккал/ч - правенето на упражнения във вода е много приятно и ефективно. Опитайте! (за съжаление в София басейни малко, а цените са често отказващи)
- Изкачване на стълби или ползване на степер във фитнеса – 650 ккал/ч - Стълбите могат да бъдат включени по какъв ли не начин в упражнение - от такива за разтягане до качване на стълби, до изкачване на стълби за време. И стълби има навсякъде, така че се възползвайте и ги изкачвайте като се забавлявате
- Интензивни интервални упражнения (бърпи, табата и др.) - 515 ккал/ч - ако искате да отслабнете започнете с упражнението от детските години, което наричаме "Смей се палячо". Табата и интервалното бягане в парка ще дойдат сами когато започнете да тренирате.
Табата - най-ефективния път към стройното тяло

При високоинтензивни тренировки изгарянето им продължава дълго след приключването на тренировката


Изчисленията са направени на база на пол и тегло и важат за мъже с тегло около 80 кг. За хора с по-високо или по-ниско тегло количеството изгорени калории на час се увеличава или намалява респективно с около 10% на всеки 10 кг разлика в теглото.

Ефективността на тренировката по отношение на изгорените калории строго зависи и от това колко интензивно е натоварването.
Кратките интензивни тренировки се считат за много по-ефикасни от продължителните, но умерено натоварващи упражнения.

Освен много високата си ефикасност за горене на калории посочените упражнения имат още няколко предимства. В дългосрочен план те помагат за изграждане и поддържане на минерализацията на костите, както и за укрепване на сърдечната дейност.

И въпреки доказаните си предимства най-горящите калории упражнения не бива да се практикуват с висока интензивност от начинаещи.
Адаптирането им към ежедневния режим трябва да става постепенно, за да се избегне рискът от претоварване на неадаптираната мускулатура.
Хубавото в случая е, че това са предимно аеробни упражнения, към които организмът бързо се адаптира и можем да започнем да ги изпълняваме редовно без риск от мускулна треска или травми на мускулатурата.