Понякога сутрин когато минавам през Борисовата, около 9-10 сутринта, ги виждам – възрастни жени, които заедно правят упражнения. Преди години си бях обещала, че ако остарея, искам да бъда като тях.

След като установих, че на 45+ мога да правя неща, които не можех да правя в гимназията, като пробягам 10 км за малко повече от час или да измина повече от 100 км с колелото… защо да не се случи това. Макар, че когато човек мине 50 години, колкото и добре да е живял и да се е опитвал да живее здравослово не се знае откъде и каква болежка ще се обади. Някои неща се случват, като проблемите със ставите или бръчките и обяснението е – годините.

И все пак, много зависи и от нас. Най-важното е да не губи усмивката си и да не преставаме да се движим.

 Ако търсите най-добрия природен начин да повдигнете настроението си, да запазите тонуса на мускулите си и да предпазите мозъка си срещу отслабването, което идва с напредването на възрастта, няма нужда да погледнете по-далеч от огледалото в къщи. Един от най-мощните и ефективни начини да постигнете успех е да се упражнявате, и в повечето случаи вие вече имате всичко необходимо за това: вашето тяло. С напредването на възрастта има два основни вида упражнения, върху които трябва да се фокусирате.

Първият вид са аеробните упражнения или така нареченото кардио, което кара сърцето ви да бие много по-силно и да се поизпотите стабилно.

Другият тип упражнения са тренировките за сила, които помагат на остаряващите мускули да останат в добра форма.

И, добрата новина е, че в повечето случаи не ви е необходимо скъпо оборудване и сложно обучение. Ако изберете йога, тай-чи или просто ходене, вие ще подобрите работата на мозъка си и особено скоростта му на обработка на данни и способността му да се фокусира. И това, което е важно, е не толкова времето на отделната тренировка, а общото време, което сте отделили за тренировки за продължителни периоди от време.използвана публикация на Science Alert
Снимки: направени в Борисовата градина