Всеки ден извършваме действия, някои от които ни състаряват, без дори да подозираме.


10 неща, които ни състаряват


Освен генетиката има много други фактори, които допринасят за това човек да изглежда по-възрастен, отколкото е.

Ето 10 навика, от които може да се откажете, вместо да прибягвате до подмладителни процедури. Никога не е къснo да започнете, пише Bright Side.

10 всекидневни навика, от които остаряваме по-бързо


1. Нискомаслените диети
За да предотвратите бръчките, е важно да се консумират омега-3 мастни киселини, които спомагат да се поддържа кожата здрава и еластична. Нискомазнинните диети не са достатъчно богати на този компонент, което води до преждевременно стареене.

2. Пиенето от сламка
Когато пиете със сламка, трябва да събирате устни и ако го правите редовно, около устата могат да се образуват бръчици. Да споменаваме ли пушенето? Или от само себе си се разбира, че ако искате да изглеждате по-млади, трябва да спрете цигарите още сега – това е най-състаряващият навик.

3. Да спите на една страна
Спането на една страна, с лице, размазано върху възглавницата, допринася за бръчките по бузите и брадичката. Според експертите спането по гръб е най-полезно, за да се поддържаме млади, свежи и отпочинали.

4. Лошата стойка
Лошата стойка отклонява гръбнака от нормалната му позиция, което създава напрежение в мускулите и костите. Това води до болки, умора, а понякога и до трайни деформации.

5. Използването на слънцезащитен крем само на почивка
Прекомерното излагане на ултравиолетовите лъчи е основната причина за преждевременно стареене на кожата. За да се предпазите от вредните ефекти на слъцето, носете слънцезащитни продукти дори когато е облачно, защото облаците блокират само 20% от ултравиолетовите лъчи.

6. Прекаляване с отоплението
Прекомернатa употреба на изкуствено отопление изсушава въздуха в помещенията. Кожата и косата също се изсушават и като резултат се увеличават бръчките. По-добре да се облечете, отколкото да увеличавате радиатора на максимум.

7. Пълният отказ от захар
Всички знаем, че захарта вреди, но също така вреди и стресът. Понякога е по-добре да се поддадете на изкушението, ако толкова ви се яде нещо сладко, отколкото да се напрягате и ограничавате.

8. Прекалено много телевизия
Едно изследване е установило, че за всеки час, прекаран в гледане на телевизия продължителността на живота намалява с 22 минути. Експертите препоръчват, независимо дали сте на дивана или седите зад бюрото, да ставате на всеки половин час, за да се разходите.

9. Недоспиването 
Възрастните се нуждаят от 7 часа сън всяка нощ. Недоспиването води не само до умора, но и скъсява живота. Експертите препоръчват да започнете да си лягате по-рано, ако усещате липса на енергия, умствена отпадналост и пълнеете без причина.

10. Стресът поради липса на организация
Няколко изследвания показват, че хроничният стрес води до сериозно увреждане на клетките, което може да ускори процеса на стареене. Опитайте се да не затъвате в работа, най-вече като спрете да отглагате и свикнете да правите всичко на момента. И разбира се, като винаги оставяте време за почивка.

Източник: 10 Everyday Habits That Make You Age Faster