Кога е най-полезно да се къпем

Кога е най-полезно да се къпем
Един от най-хубавите ми спомени от детството и летните ваканции на село е свързан със слънчевите бани. Беше правило, вечер, на залез слънце, да минем за кратко и да се облеем със слънчева вода. А преди да се качим в къщата за сън на стъпалата обливахме краката си с бутилки с топла още от слънчевите лъчи вода. Това е навик, който и до днес е много силен и на който научих и децата.

След това дойде и навика на сутрешното къпане. Сутрин след тренировка, се минава през банята за кратък душ.

Колко често ще вземаме душ, зависи от условията, които имаме. Например може да имаме проблем с достъп до баня, да няма топла вода, да има профилактика на Топлофикация… Има и публикации според които честото къпане не е добра идея и не е полезно. Затова е важно да знаем кога е по-добре да се къпем според различни научни изследвания.

bath pix 2

Учените дават отговор на въпроса кога е най-полезно да се къпем


Учени от Йейлския медицински факултет откриха, че вечер е най-подходящото време да си взимаме душ, съобщи в. "Дейли мирър", цитиран от БТА. В днешно време къпането, заедно с миенето на зъбите и ходенето до тоалетната са неразделна част от нашето всекидневие.

Експертите установиха, че има значение кога точно си взимаме душ и ако човек избере точното време, това предоставя множество ползи за кожата, светогледа и здравето му.
Най-полезно е да се къпем преди лягане, защото тогава почистваме грима и премахваме всички натрупани слоеве омазняване, мръсотия и замърсители, които събираме през деня.

Това, което е още по-важно е, че трябва да бъдем чисти преди лягане.

"Вечерният душ е неразделна част от рутинната ни подготовка за сън. Това е време за себе си - без телефони, без имейли, само луксът да усещаш свежа, топла вода да облива тялото ти. Наречете го възможност да се обгърнете с внимание", каза Нанси Ротщайн.

Силна конкуренция на вечерното къпане прави сутрешният душ.
"Сутрешното обливане в банята позволява да се подготвим, преди началото на един дълъг и трескав ден", каза професорът по дерматология Мона Гохара.

Тя добави, че това може да понижи възпалението на кожата, като ограничава наличието на хормон, наречен кортизол.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.