Рискът от настинка се повишава, ако краката са студени


Ако не искаме да се разболеем от настинка трябва да пазим краката си сухи и топли през зимата. Това е проверена истина, до която много от нас са стигнали. Особено във времето когато през зимата е киша и краката ни лесно се мокрят – това може да е началото на една настинка, която да ни направи неработоспособни за седмица. Затова качествените обувки с които да изминаваме разстоянието са много важни за да останат краката ни топли и сухи. Ако е необходимо ходете с удобни обувки, а в офиса ги сменете с такива, които отговарят на етикета. След което се погрижете обувките да изсъхнат и да се проветрят. Чорапите също са важни (в последно време се хващам, че все повече избирам качествени чорапи, вярно е, че са и по-скъпи, но има такива, които са за ски, за каране на колело, за туризъм), не трябва и да пропускаме вълнените чорапи, тези, които са от вълна, а ако имате чорапи или терлици изплетени от баба – това си е истинско удоволствие и топлина за краката и са красиви.


Носенето на топли чорапи и обувки може да предотврати развитието на настинка и грип, тъй като студените крака могат да повишат риска от зараза с вируси. Това извода до който достига и д-р Рон Екълс, който от 25 години изследва заболявания като настинка и грип. Д-р Екълс е директор на Центъра за простудни заболявания в Кардиф, Великобритания..
Много хора носят в носната си кухина микробите, които водят до грип и настинка, без те да предизвикват заболяване. Когато обаче температурата на краката падне, това предизвиква промяна в целия организъм, което води до изстиване и на носа, а кръвоносните съдове в него се свиват. Това е защитен рефлекс, който намалява загубата на топлина в организма, обяснява д-р Екълс.
По този начин се повишава риска от развитие на настинка, тъй като се понижава броят на белите кръвни клетки в кръвта, които се борят с инфекциите.
Когато ни е студено, се забавя и движението на малките косъмчета в носа, които филтрират мръсотията и микробите, което позволява на вирусите да попаднат в организма
Носенето на топли чорапи и обувки може да предотврати развитието на настинка и грип, тъй като студените крака могат да повишат риска от зараза с вируси.

На база на анализ на различни проучвания, д-р Екълс стига до заключението, че изстудяването на тялото повишава риска от настинка. Той установява още, че при състоянието, познато като хипотермия, при което телесната температура пада под 35 °C, имунитета също се понижава.
Съветът на д-р Екълс е познат, да си го припомним – в студеното време трябва да се грижим за топлината на нашите крака и на тялото си, затова трябва да се обличаме подходящо за времето, да защитаваме ръцете си с ръкавици, на кръста да е топло, а врата да предпазваме чрез топъл шал. Това ще намали вероятността да настинем или да лепнем някой вирус.

Източник The Daily Mail