За много върхове!

За много върхове!

В първия ден на годината - най-хубавия подарък - чудесно време, планина, движение
Движението лекува. Движението е здраве и добро настроение.


Така е в нашето семейство. До този извод сме стигнали като сме си платили цената, което го прави и много по-ценен. Просто е проверено и вярваме, че за да сме в добра форма е необходимо да се храним балансирано и да живеем активно, всеки ден с физическо натоварване. Още нещо има – това са отношенията с хората от най-близкия кръг на доверие. Както и да не поддаваме на стреса на забързаното ежедневие.

Това, което си направих като подарък в този чуден първи ден на новата година бе разходка на Витоша. За да си го представите – цял ден в планината по любим маршрут, който извежда на Алеко, след това на Черни връх и след това през Бистришко бранище към града.
А наградата – огромна Луна, която осветяваше пътя през клоните на дърветата. Незабравимо усещане да тичаш по пътеката огряна от лунна светлина в ден като от пролетта и да знаеш, че пред теб има още 365 дни от една нова година.

На Алеко и в района имаше много хора излезли да се порадват на хубавото време. Кой с обувки за града, някои със екип за ски, а децата се радваха на шейните и снега. За съжаление лифта не работеше.

Децата са големи и те направиха своя разходка в планината, по пътя на лифта за Копитото (за съжалени също не работи). И ето какво споделиха те.

Kopitoto
На Витоша, на Копитото, децата за малко се разминали с Боян Петров! За много върхове!

В родния град В. Търново има група на хора, които се подкрепят да спортуват активно - Turnovo Run (https://web.facebook.com/tarnovoruns/). На 1 януари десетки хора са се събрали на Царевец и са направили 20 км преход по ждрелото на река Янтра.

santa ticha

И още едно събитие, за което научих от новините. Ако обичате да тичате и да се забавлявате? Дори и на 1 януари? Ако и на двата въпроса имате положителен отговор, то "Санта тича" (Santa run Sofia) вероятно е вашето събитие.
Бягането е благотворително. На него се събират средства за дарителския фонд "Спорт за деца с увреждания", който осигурява медицинска спортна терапия за деца с физически и ментални затруднения. Желаещите бягат между 2 и 5 км, като е възможна и по-дълга дистанция.
Участниците трябва да са в костюми на Дядо Коледа, Снежанка, еленчето Рудолф, джуджето на Дядо Коледа и др. Призивът е всеки да използва въображението си, а при затруднение, може да се черпи опит от подобните "Santa runs", провеждани всяка година в Ню Йорк, Лондон, Сидни, Торонто.
Събитието 1 януари 2018 г. от 14.00 пред входа на НДК.

***
Само 9 на сто от българите спортуват активно, сочат данните на Евростат, което ще рече повече от два часа и половина на седмица. Заедно с Румъния сме на дъното на таблицата в Европа. Средното за Европа е 30 процента. В страни като Дания, Финландия, Швеция, над 50-55 процента от хората спортуват.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.