Ползите от ходенето пеш

Ползите от ходенето пеш
Ходенето пеша прави чудеса и ни се отблагодарява със здраве и дълголетие.

30 минути ходене на ден прави чудеса и ни се отблагодарява с дълголетие. Но, винаги толкова бързаме, че нямаме време да се потрудим за себе си. Използваме обществен транспорт или кола, когато се придвижваме за работа, Вкъщи взимаме асансьора, в търговския център - ескалатора. А ходенето не е по-малко ефективно от тренировките във фитнес клуба.

Днес всеки от нас има смартфон и има апликации, които помагат да броим изминатото разстояние, време, изгорени калории, да получаваме полезни статистики за това колко и как се движим. Преди 2 години получих за рождения си ден - умен часовник, който отброяваше изминатите крачки за деня и даваше сигнал, ако не се доближавам до целта за деня - 10 000 крачки на ден. Оказа се, че могат да се изминат 3 000 крачки докато се вършат обичайните дейности за деня. Останалите? - 1 км може да се измине за 8-12 мин. За да не кажете, че нямате час за да ходите - съчетавайте ходенето с други дейности.

Ходенето може да се смята за реална тренировка във фитнес зала.
Дори само 10 минути на ден, прекарани в разходки, могат да подобрят тонуса ни и да спомогнат за по-доброто функциониране на цялото ни тяло. Ходенето е за всяка възраст. Достъпно е. И е толкова присъщо, като дишането, на всяка възраст.

Какво прави ходенето пеш за нашето тяло?


Прави ни по-здрави
Въпреки че повечето хора след 40-годишна възраст се движат все по-малко, с 10 минути дневно бързо ходене могат да имат огромни здравословни ползи, намалявайки риска от рак , сърдечно-съдови заболявания, диабет.
Ходенето пеша води до намаляване на риска от високо кръвно налягане, коронарна болест на сърцето, висок холестерол, диабет.
Бързото ходене увеличава притока на кислород в кръвта ни, помага да се тренират белите ни дробове, както и да се елиминират токсините в организма. А това води до естествена детоксикацияна цялото тяло.
Ходенето може да предотврати загубата на костна маса и дори да намали риска от фрактури.

Рискът от травма или нараняване е минимален, за разлика от бягането. Ходенето също така помага в борбата срещу депресията, повишавайки настроението.

Помага да отслабнем
Какво влияе върху ефективността на ходенето? На първо място това е теглото на човек, скоростта на движение и разстоянието, което се изминава, както и терена и какви са условията. Средно можем да приемем, че за 1 час ходене можем да загубим около 250 килокалории. Ако спазваме този режим поне един месец, тогава дори без диети и специални тренировки можем да се отървем от 1,5 кг.

Утринните часове по принцип са по-ефективни за всякаква физическа дейност, включително и за ходене пеша. Но ходенето денем или вечер пък може да бъде по-ефективно, като увеличим разстоянието или темпото. Тогава можем да изгорим и около 300-350 kcal в рамките на 60 минути.
Индийците имат свещен здравословен принцип - прави 100 крачки след вечеря!
След разходка можем да упражняваме и стречинг или 20 минути йога за поддържане мускулния тонус и пластичност.

Ако искате да има по-голям ефект от ходенето за отслабване трябва да ходите интервално, т.е. няколко минути с максимално бързо темпо, след това по-бавно. При възможност вкл и малки изкачвания или стълби.

Разходките са много ефективни и за запазване на младостта
Знаете ли, че бръчките на лицето се появяват поради липсата на някои хормони. Именно ходенето пеш ще ви помогне да ги активирате. Съчетайте ходенето с балансирано хранене и основна грижа за тялото и дори няма да забележите, как само един месец ще бъде трансформирано тялото ви, ще бъде по-стегнато и с по-стройна осанка.

Ходенето пеша помага на творческото мислене
Хората често се шегуват, че мислят най-добре, когато се разхождат, но зад това се крие реално научно обяснение. Екипът на д-р Мерилин Опецо от университета в Санта Клара, Калифорния ни съветва следното - ако искаме да ни споходи някоя иновативна идея, най-добре е да излезем на разходка в парка.
Агата Кристи споделя, че идеи за книгите й са идвали докато мие чинии - няма случайност - движението помага.
Дали ще се разходите в парка, дали ще обуете маратонките за да пробягате няколко км в парка или ще изчистите дома - ще ви стане по-чисто и подредено и на душата.

 

Използвана е и публикация на  ABC Fact

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.