Защо кожата ни старее

Защо кожата ни старее

Отражението в огледалото показва ли Ви първите фини бръчици или тъмни петънца? Или вече и побелели кичури? След 50 годни някои неща се случват по-бързо. Дните на гладката, лъчезарна и еластична кожа са преброени и виновници за това са възрастта и слънцето. И дори момичето в нас да е още живо, трябва да приемем някои факти.

Кожата има два слоя. Епидермисът е непропусклива бариера, която ни предпазва от болестотворни агенти и поглъща ултравиолетовите лъчи (УВЛ). Под него се разполага дермата – богата на кръвоносни съдове, колаген и други протеини, които првят кожата здрава и еластична.

Процеси и в двата слоя на кожата са отговорни за нейното състаряване и похабяване през годините. Как се случва това?

Клетките в дермата губят връзките помежду си. Дермата е изградена от сложен екстрацелуларен протеинен матрикс от колаген, еластин и други. Той се произвежда от фибробластните клетки, които са здраво вплетени в него. С течение на времето този матрикс губи своята цялост и протеините, които го съставят, започват да се фрагментират.

Нарушава се и връзката на фибробластите с матрикса, което повилява негативно техните форма и функция. Така намалява производството на протеини, с което процесът на стареене се задълбочава.

Клетките в епидермиса се увреждат от ултравиолетовите лъчи
Слънчевото излагане силно влошава естествения процес на стареене. Макар и ултравиолетовите лъчи да не достигат до фибробластите в дермата, учените смятат, че клетките в епидермиса отговарят на облъчването с производство на химикали. Последните достигат до дермата и активират разграждащи ензими във фибробластите.Стига се до дълбоките бръчи, които са „запазена марка“ на неразумното излагане на слънце.

Ролята на мастната тъкан
Загубата й улеснява стареенето и увисването на кожата. Наскоро се откри, че такава се намира и в горните слоеве на дермата, където страда от ултравиолетови лъчи. Увредените мастни клетки се заместват от цикатрициална тъкан и отнемат от свежия вид на кожата.

Повече можете да видите във видеото...


 

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.